Förflytta dig till innehållet

Stor tumme upp för S:t Karins

Maria Engblom ler i kapp med solen efter beskedet om att det trots allt kanske blir aktuellt med ett nytt skolhus i S:t Karins. Foto: Monica Forssell


Nyheten om att politikerna i S:t Karins tänker om då det gäller renoveringen av S:t Karins svenska skola och resten av Hovirinta fastigheten, tas emot med öppna armar av både personal och föräldrar.
För Maria Engblom, rektor i S:t Karins svenska skola, kom nyheten som en total överraskning.
-Inte hade jag hört om det någonstans innan. Jag tycker det är en positiv sak att det nu utreds andra alternativ, säger Engblom.
S:t Karins stad har tidigare räknat ut att det skulle kosta cirka 13 miljoner euro att bygga en helt ny skola. En renovering av den gamla skolan uppskattades först till 5 miljoner men senare till närmare 10 miljoner euro.
På måndagen meddelade Samlingspartiet, som tillsammans med Socialdemokraterna tidigare motsatt sig ett nybygge, att det nu vill att staden tar reda på vad det skulle kosta att bygga ett så kallat nyckelfärdigt skolhus (ÅU 9.4). Det här alternativet har inte tidigare ingått i stadens kalkyler.
Enligt Samlingspartiets uppgifter skulle ett nyckelfärdigt skolhus kunna bli till och med billigare än en renovering av den gamla fastigheten och ett nyckelfärdigt hus kunde stå klart redan om ett och ett halvt år.
Förslaget behandlades i stadsstyrelsen på måndagen och hela styrelsen ställde sig bakom förslaget.
Anna Sell, ordförande för föreningen Hem och skola i S:t Karins, är mycket nöjd med beslutet.
-De kunde förstås ha funderat på det här alternativet redan tidigare, men bättre sent än aldrig, säger Sell och tillägger att tanken på att jobba i barackerna ända fram till hösten 2020 och efter det flytta in i en skola vars renovering från första början väcker misstroende, inte lockar någon.
Upprörda invånare, med de svenskspråkiga föräldrarna i spetsen, har i flera repriser begärt att staden inte längre fortsätter renovera Hovirinta utan istället satsar på ett nybygge. Ända tills nu har svaret varit nej.
-Jag tycker det är starkt av politikerna att de kan tänka om, berömmer Sell.
Sedan början av läsåret är S:t Karins svenska skola och delar av Hovirinnan koulu inhysta i baracker på skolgården.
I dem finns det inga extra utrymmen, Barackerna har tidvis varit så kalla och dragiga att elever och personal fått sitta med vinterkläder på inomhus och för bland annat slöjd måste personal och elever transporteras med bussar till andra skolor.
Barackerna saknar också matsal och lärarna har fått ta över en del av kökspersonalens uppgifter.  Lunchmaten transporteras i lådor till barackerna och alla äter i sina klassrum där lärarna dukar upp maten, serverar och städar undan efter lunchen som äts ur engångskärl.
-Det här är en väldigt dyr och föga hållbar lösning, sammanfattar Engblom personalens åsikt om arrangemangen.

Elever och personal är nu inhysta i baracker. Skolmaten äts från papptallrikar och temperaturen i barackerna har tidvis varit under 10 grader. Foto: Monica Forssell


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter