Stor oro och hård kritik mot stålfabriksplaner i Ingå
Blastr Green Steel planerar att bygga en ny stålfabrik i Joddböle i Ingå, med ultralågt koldioxidutsläpp och en produktionsanläggning för grönt väte.
Nu utreds konsekvenserna för miljön. I tisdags presenterades planerna för många intresserade i Ingå hembygdsgård.
Och många ställde kritiska frågor.
Gården Marieberg är granne med området där man planerar att bygga fabriken. De som driver gården oroade sig för att vattnet i Marsjön inte kommer att räcka till om fabriken behöver stora mängder sötvatten för sina processer.
– Man måste naturligtvis se till att vattnet räcker till och även undersöka andra sätt att få sötvatten. Vi kan inte bara vara beroende av Marsjön. Till exempel kan man framställa sötvatten från havsvatten, svarar Antti Kaikkonen, landschef för Blastr i Finland.

En annan i publiken var kritisk till varför fabriken måste byggas i Ingå och inte i Norge eller Sverige.
– Vilken nytta kommer Ingå att ha av fabriken?
Samma person oroade sig också för nedsmutsningen och utsläppen som kommer med fabriken.
– Vilka följder har olika småpartiklar för Ingåborna?
Kaikkonen förklarade att Ingå är en bra plats för projektet, då det tidigare har funnits ett kolkraftverk på området.
– Det innebär att det finns en bra anslutning till stamnätet med tillräckligt stor kapacitet. Det är en klar fördel. Ingå har också en bra och lämplig hamn. Dessutom räknar vi med att det finns tillgång till arbetskraft i området.
Han påpekade att det inte går att tillverka stål utan utsläpp.
– Vi ska utreda utsläppen då vi utreder konsekvenserna för miljön. Fabrikens starka sida kommer att vara att koldioxidutsläppen minskar, säger Kaikkonen.
Åsikterna duggade tätt
Många oroade sig även över spillvärme och nedkylningsprocesserna i fabriken.
Man kommer att leda in kallt havsvatten som kyler ned och sedan föra det tillbaka ut i havet, men då kommer vattnet att vara varmare och värma vattnet i närområdet.
I planen som presenterades fanns enbart det här alternativet.
Andra alternativ ska utredas och det ska också undersökas om spillvärmen kan tas tillvara som till exempel fjärrvärme.
En Ingåbo var upprörd och mycket kritisk till hela projektet.
– Det enda gröna med projektet är mindre koldioxidutsläpp, men annars finns här inget grönt för Ingå. Vi har dåliga erfarenheter av miljökonsekvensbedömningar. Det är mest ett spel för gallerierna.
Lokalbefolkningen involveras
En annan fråga gällde hur man garanterar att det finns tillräckligt med lokalkännedom i projektet.
Svaret var att man har involverat flera personer med kunskap om Ingå i projektet och att kvällens möte också var ett sätt att höra lokalbefolkningens åsikter.
Programmet för miljökonsekvensbedömning kan kommenteras till den 19 september vid NTM-centralen i Nyland.
– Vi hoppas och uppmuntrar till att man ska ta ställning till våra planer då möjligheten finns, säger Antti Kaikkonen från Blastr.

På basis av det här programmet görs den egentliga miljökonsekvensbedömningen som planeras vara klar på våren 2024.
– Vårt projekt framskrider enligt planen. Ingå kommun arbetar med planläggningen och samarbetet med kommunen och markägarna fungerar bra. Även den tekniska planeringen framskrider, säger Kaikkonen.
Planeringen fortsätter
Under de kommande månaderna ska samarbetsparter för följande planeringsskeden och leverantörer för stålfabriken och väteproduktionsanläggningen utses.
I juli gjorde man ett ramavtal med Cargill. Det gäller flera delområden Cargill ska bland annat vara en av leverantörerna av järnmalm till en pelletfabrik som Blastr planerar.
Fabriken kommer i sin tur att leverera råmaterial till stålfabriken i Ingå.
Cargill har också förbundit sig till att göra en kapitalinvestering på 10 miljoner amerikanska dollar i Blastr. Hela anläggningen handlar om en investering på fyra miljarder euro och den ska sysselsätta 1 200 personer. Indirekt beräknas anläggningen sysselsätta två till tre gånger så många.
Planerna på en ny grön stålfabrik i Ingå
- Blastr Green Steel planerar att bygga en ny stålfabrik i Joddböle i Ingå, med ultralågt koldioxidutsläpp och en produktionsanläggning för grönt väte.
- Stålfabriken ska enligt planerna tillverka stål med ett ultralågt koldioxidutsläpp.
- Tanken är att den ska kunna minska utsläppen av koldioxid med över 90 procent.
- Projektområdet är 220 hektar stort och ligger cirka 4,5 kilometer från Ingå centrum.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.