Förflytta dig till innehållet

Stor enkät: Nu ser fler företag dystert på sin bransch – ”Men inte skäl att måla fan på väggen”

Enligt landets handelskamrars färska enkät är 37 procent av företagen pessimistiska när det gäller den allmänna stämningen i deras bransch. Det är en ökning med 10 procentenheter sedan i juni.

Mest svartsyn finns inom bygg och handel, där över hälften av de som besvarat den enkäten upplever stämningen som pessimistisk eller mycket pessimistisk.

Den ljusaste synen finns inom servicebranschen, men även där råder nu mer pessimism än i somras, uppger Centralhandelskammaren.

Liisa Takala/Centralhandelskammaren
Chefsekonom Jukka Appelqvist vid Centralhandelskammaren.

Gott sysselsättningsläge

Samtidigt är sysselsättningsläget rätt bra. Endast 13 procent av företagen tror att deras personal kommer att minska under det kommande halvåret, medan en fjärdedel av företagen tvärtom tror att deras personal kommer att öka.

Chefsekonom Jukka Appelqvist vid Centralhandelskammaren påpekar dock att sysselsättningen reagerar på konjunkturläget med viss fördröjning.

– I fortsättningen kommer även sysselsättningen att sjunka, men från ett högt utgångsläge. Och långtidsarbetslösheten, som ökade under pandemin, minskar väldigt långsamt, och där är utsikterna inte så lovande när konjunkturerna svalnar, säger Appelqvist i ett pressmeddelande.

Drygt hälften av företagen i enkäten tror att deras investeringar i år kommer att ligga på samma nivå som i fjol. Av de övriga tror 22 procent att deras investeringar ökar, medan 27 procent tror att deras investeringar minskar. Här kommer de stigande räntorna att ytterligare minska på investeringsivern, tror Centralhandelskammaren.

Inte fan på väggen

Sju av tio företag anser att de stigande elpriserna påverkar dem negativt, men endast ett av sju företag uppger att elpriserna påverkar dem mycket negativt.

Av enkätens industriföretag tror endast vart femte att deras orderstock kommer att öka det närmaste halvåret. Jukka Appelqvist konstaterar att det är oerhört viktigt att ersättande marknader då handeln med Ryssland havererat, och att det här är oerhört viktigt att måna om att exportindustrin är konkurrenskraftig.

Totalt sett vill Appelqvist ändå inte måla fan på väggen.

– Enkätens resultat stöder ännu inte tolkningen att vi skulle ha en djup recession. Landets ekonomi har fortfarande stöttepelare, såsom relativt goda orderstockar och det faktum att efterfrågan på arbetskraft fortfarande håller i sig.

Nästan 2700 företag med

Enkäten gjordes 5–7.9.

2.658 företag i landet deltog.

Av dem är drygt 10 procent (alltså cirka 270 företag) med i Åbo handelskammare.

Cirka 1,6 procent är med i Västra Nylands handelskammare. Det betyder cirka 40 företag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter