Förflytta dig till innehållet

Stor efterfrågan på språkbad på svenska i Åbo – det är populärt att bli tvåspråkig

Ari Sundberg/SPT
En person håller i en röd flagga med ett gult kors.
Svenska dagen uppmärksammas av elever i Åbo som går i språkbad på svenska. Bilden är en arkvibild.

Det är populärt att gå i språkbad på svenska bland finskspråkiga Åbofamiljer; de tjugofem platserna i språkbadsgruppen på Kerttuli daghem fylls årligen.

Intresset för språkbad är så stort att alla barn inte får plats i grupperna.

Språkbadsverksamheten i Åbo har över trettio år historia i Åbo.

– Intresset för språkbad har varit jämnt de senaste åren, säger Tiina Murto, ordförande för Åbos förening för språkbadsföräldrar, Turun kielikylpyvanhemmat ry.

Porträtt av en kvinna med glasögon och ljust långt hår som ser in i kameran. Karoliina Jokinen, Valoomo Oy
Tiina Murto är ordförande för Åbos förening för språkbadsföräldrar, Turun kielikylpyvanhemmat ry.

Efter dagvården som börjar i femårsåldern kan barnet gå hela grundskolan i språkbadsklass.

Klasserna finns i Luostarinvuoren yhtenäiskoulu; lågstadiet är i enheten i Martinsbacken och högstadiet på Klostergatan.

Tillsammans med daghemmet finns sammanlagt ungefär 250 språkbadselever i Åbo.

Undervisning på svenska

Undervisningen i språkbadsgrupperna går på svenska. Meningen är att man ska lära sig språket genom att använda och höra det i andra situationer än språkundervisning.

Fram till sjätte klass minskar mängden svenska i undervisningen med hälften.

– Grupperna fungerar först helt och hållet på svenska. Mängden svenska i undervisningen minskar gradvis, medan finskan ökar.

Arkiv/ÅU
Arkivbild. Barnen i språkbad talar ofta finska med varandra. I början talar de finska också med lärarna, men byter till svenska ju mer de lär sig.

Målet med språkbad är att eleverna funktionellt blir tvåspråkiga.

– Barnen behöver inte ha kunskaper i svenska då de inleder daghemsvården. Eftersom en del av undervisningen i språkbadsklasserna går på finska, är det viktigt att barnet talar finska då hen börjar i språkbadsdagvård.

Redan efter en kort tid i språkbadet förstår barnen det mesta på svenska och börjar själva använda språket.

Svenskan ett verktyg, inte ett mål

Fördelarna med språkbadsutbildning som Murto räknar upp är många.

Den största orsaken för familjer att söka språkbadsutbildning för sina barn är på grund av att de anser det är viktigt att lära sig svenska.

– Det är lättare för eleverna att lära sig andra språk då de kan två språk från början. Lärarna har sett att språkbadselever har lättare att ta till sig andra språk. Barnen utvecklar också en språkmedvetenhet.

Svenskan som eleverna i språkbadsklasser lär sig är funktionell; språket är ett verktyg i undervisningen, inte ett målspråk i sig.

Eftersom svenskan är ett tillgängligt språk i Åbo har eleverna möjlighet att använda språket i naturliga situationer.

– En del föräldrar tänker kanske på att Åbo är en tvåspråkig stad och att man via språkbad kan få svenska, så att säga, gratis.

Det är en självklarhet för språkbadsklasser att uppmärksamma svenska dagen och svenska veckan. Elever i Luostarivuoren yhtenäiskoulu uppträder med sång på svenska i Hansakvarteret på tisdagen och på onsdagen delar eleverna ut reflexer.

Dela artikeln

En kommentar: “Stor efterfrågan på språkbad på svenska i Åbo – det är populärt att bli tvåspråkig

  1. Lars Nyberg skrev

    Så sant. Fullmäktige har tidigare visat grönt ljus till utvidgning, men finska skoldirektören har alltid av ideologiska skäl emotsatt sig. Man kunde utan större problem fylla tvenne klasser, men det kräver beslut och planering. Badarna erhåller en så mångsidig kompetens att det borde staden på alla sätt bejaka.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter