Förflytta dig till innehållet

Stoppa diskriminering på bussarna! Kampanj uppmanar passagerare att ingripa

Diskrimineringsfri kollektivtrafik är målet med kampanjen. Foto: Mia Hämäläinen.


Åbo startar kampanj mot diskriminering i kollektivtrafiken. Kampanjen Stop! Ändstation för diskriminering (”Stop! Päätepysäkki syrjinnälle”) vill uppmuntra medpassagerare att ingripa om de ser att någon beter sig illa mot en annan på bussen.
– Redan en liten gest betyder jättemycket, säger journalisten och Åbobon Yagmur Özberkan.
Hon är ett av ansiktena utåt för kampanjen, vid sidan av andra Åbobor som artisten Michael Monroe och freestyle skidåkaren Pekka Hyysalo.
Kampanjen drog igång igår med att frivilliga delade ut infolappar till förbipasserande på Åbo Salutorg. Alla busschaufförer kommer också att han en lapp med kampanjens budskap på bröstet under de två veckor som kampanjen pågår.
Kampanjinfo finns också klistrade på ryggstödet i många av bussarna.
Kampanjen är ett samarbete mellan Åbo stad, kollektivtrafiken Föli och Förbundet för mänskliga rättigheter. Liknande kampanjer har redan genomförts i Helsingfors och Tammerfors.
– När vi har gjort undersökningar om diskriminering har de som utsatts sagt att det värsta inte är att få höra till exempel en rasistisk kommentar utan att ingen ingriper, säger Kaari Mattila, generalsekreterare på Förbundet för mänskliga rättigheter.
Det är den kulturen som kampanjen strävar efter att ändra på.
– Det kan handla om att gå fram till personen som utsätts för diskriminering och visa sitt stöd, fråga hur hen har det. Redan att titta den andra i ögonen signalerar att man har sett personen, säger Mattila.
Åbos stadsdirektör Minna Arve deltar också i kampanjen och uppmanar alla att ingripa om de ser att någon behandlas illa.
– Ingen ska lämnas ensam. Alla ska kunna känna sig trygga i kollektivtrafiken, säger Arve.
Kampanjen riktar sig mot alla former av diskriminering, från rasistiska kommentarer och sexuella trakasserier till nedsättande kommentarer som personer med funktionsnedsättning får utstå.

Traseks ordförande Panda Eriksson berättar att de trakasserier hen upplever i kollektivtrafiken varierar beroende på vilket kön hen uppfattas som. Foto: Mia Hämäläinen.


Traseks ordförande och Åbobon Panda Eriksson är också en av frontfigurerna för kampanjen.
– Jag har alltid upplevt att jag representerar marginalernas marginal som svenskspråkig och transperson.
Eriksson vill lyfta fram hur diskriminering påverkas av vilket kön du uppfattas som.
– Kvinnor utsätts främst för kommentarer som har en sexuell ton och anspelar just på könet på annat sätt än män.
Eriksson lyfter också fram att det kan vara obekvämt för transpersoner att använda kollektivtrafiken eftersom ens Föli-kort anger ett kön.
– Transpersoner råkar ut för att konduktören säger att det inte är ens kort, berättar Eriksson.
Hen är därför glad över att både Åbo stad och Föli aktivt är med i kampanjen.
– Jag hoppas att vi i dialog kan diskutera frågan, säger Eriksson.
Mattila hoppas att kampanjen bara är ett startskott för Åbo stad att aktivt arbeta vidare mot diskriminering. En konkret sak är att Fölis personal ska få en utbildning i att bekämpa diskriminering.
Sirpa Korte på Föli hoppas att folk i och med kampanjen aktivare tar kontakt om de ser eller upplever diskriminering i kollektivtrafiken.
– Könsfrågorna som Panda Eriksson tog upp är också något vi kan fundera vidare kring, säger Korte.

Journalisten Yagmur Özberkan deltar i kampanjen. – Jag tillåter inte någon form av diskriminering. Foto: Emma Strömberg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter