Stockstugor och trä på agendan då Novia höll en intensivkurs – ”Stugorna är som konstverk”

I tisdags fick Svante Andström och S-trä i Tenala besök av en grupp internationella studerande från Novias kurs intensivkurs i hållbart byggnadsarv.
Gruppen fick först en guidad rundtur av S-trä och fick bekanta sig med företagets verksamhet och bakgrund.
Sedan åkte de tillsammans med Andström ut till Bromarv skärgård för att se några stockstugor som företaget bygger åt en kund.
– Det som utmärker S-trä och vårt arbete är att vi håller stockarna torra under hela byggskedet. Vårt jobb är att bygga stommen till stugorna, väggar, tak och golv, sedan tar någon av våra samarbetspartner över arbetet, berättar Andström för kursens deltagare.

Andström uppskattar att cirka 80 procent av arbetet S-trä utför består av stockstugorna, sedan är de övriga 20 procenten virkesförsäljning, renovering och små saker som till exempel stockbyte, golv och terrasser.
– Vi arbetar främst med tall men också gran och andra ädla träd. Från Finby får vi Douglas gran som vi gör vissa arbeten med. Det vi gör är ett handarbete och metoderna vi använder oss av är traditionella och så som man alltid byggt i Finland. Stockstugorna byggs med naturliga material och så att husen kan andas. Alla våra stockstugor är gjorda för allergiker, säger Andström.

Av Novias studerande är bland annat Max Rönnblad och Jonas Sellenius med på kursen.
Sellenius studerar till ingenjör och har arbetat med trä under sommaren och var därför nyfiken på kursen. Rönnblad studerar till byggmästare, också han var intresserad av att lära sig mera om att arbeta med trä och var därför intresserad av kursen.
– Nästan allt går att bygga med trä, själv är jag mest intresserad av att bygga i skärgården. I dag lärde jag mig att de täcker in stockarna med en träpanel för att skydda stockarna för väder och vind. Det hade varit fint om man kunde hålla dem som de är då det är snyggt med stockhus, säger Sellenius.

I flera år har yrkeshögskolan Novia i Raseborg haft ett samarbete med andra nordiska universitet och näringsliv runt Östersjön.
Samarbetet stöds aktivt av Nordiska ministerrådet genom Nordplus-stipendier och i samarbetet deltar Uppsala universitet, Campus Gotland och Estonian Academy of Arts.
Varje år turvisas samarbetsparterna med att hålla en intensivkurs i hållbart byggnadsarv.
Kursen hålls i en veckas tid och i år är det Novia som är värd för kursen och fokuset ligger på trä och livscykelanalys.

Imponerade utbytesstudenter från Belgien
Novia har även några utbytesstuderanden från Belgien som nu är sin första vecka i Finland och är med på kursen.
Utbytesstudenterna heter Tijil Van Passel, Ylias Oris, Sebastian Bosch och Tine Geens och de studerar vid Thomas More i Belgien.
De kommer att vara i Finland till mitten av december i år. Hittills tycker de att kursen har varit väldigt intressant.
– Jag har aldrig tidigare besökt en ö där man bygger en stuga, skolan är också något helt annat än vår i Belgien. Konstruktionerna med trä är något helt annat här än de i Belgien. I Belgien är det vanligt att mycket byggs med tegel, därför är den här kursen intressant då vi kommer få lära oss mera om att bygga med trä. Arbetet här med stockstugorna är som ett konstverk, säger Van Passel.

Eleverna berättar att det finns vissa byggnader av trä i Belgien men att de ofta täcks in med tegel. Några stugor som liknar stockstugorna säger de att det inte finns i Belgien.
Under dagens utfärd tycker de redan att de lärt sig mycket nytt.
– Isolationen med lin var till exempel något nytt för oss, säger Oris.
– Det var också intressant att få höra hur de gör för att få alla stockar att passa ihop och varför man gör ytbehandlingen på dem, säger Van Passel.
– Varför vi valde att komma till Finland och att ta del av den här kursen är för att lära oss mera om konstruktioner med trä och hållbarhet, säger Bosch.
– Det är trender som man börjar se i Belgien också men vi är inte alls lika långt på väg som man är i Finland. Därför är den här erfarenheten bra för oss och då vi återvänder hem med den nya kunskapen kan vi ligga ett steg före, säger Van Passel.

Intensivkursens mål
Målet med kursen är att sprida kunskapen om hur man ska göra för att bevara gamla sten- och träbyggnader samt lära sig om traditionella byggnadstekniker.
Kursen är för både lärare, studerande och experter som möts och lär sig av varandra.

– Då man sammanför olika disciplinerna är det intressant och viktigt att man förstår varandra, för när man jobbar vidare med att till exempel underhålla gamla byggnader eller ta vara på byggnader då måste man förstå så att man som ingenjör inte går in och förstör något, säger Towe Andersson, lärare vid Novia.
– För att renovera en gammal byggnad bör man ha en förståelse för hur den är uppbyggd och alla de olika materialens funktioner. Då krävs det ett samarbete med sådana som är duktiga på bevarandeklimat. Inom den moderna ingenjörsutbildningen förekommer det sådana inslag, men det är inte jättevanligt. Därför är de här intensivkurserna fantastiska, säger hon.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.