Förflytta dig till innehållet

Stigande bränslepriser och brist på personal oroar rederierna

Arkiv/Kim Lund
långtradare på ett fartygsdäck
De rederier som i huvudsak kör frakt har klarat sig bättre än passagerarrederierna. Behovet av sjötransporter kommer ytterligare att öka i framtiden förutspår den färska rederibarometern.

Rederierna börjar återhämta sig från coronakrisen. Det visar den rederibarometer som Transport- och kommunikationsverket Traficom, Rederierna i Finland och Ålands landskapsregering har låtit göra.

På fraktsidan ser prognoserna bra ut. 86 procent av de svarande säger att efterfrågan på transporter har återhämtat sig och hälften tror att den positiva utvecklingen fortsätter. Projektchef Sari Repka på Sjöfartsbranschens utbildnings- och forskningscentral vid Åbo universitet lägger ändå in en brasklapp.

— Vi kan trots allt inte slå oss på bröstet alltför hårt. Kraschen under coronaåren har varit så hård att det inte är så konstigt att det nu ser bättre ut.


Fjolårets barometer visar på en kraftig, snabb och positiv utveckling av konjunkturerna, transportefterfrågan och priserna inom sjöfarten. Även framtidsförväntningarna är positiva.

– Det är glädjande att företagen ser positiva tendenser, men passagerarrederierna har tappat hälften av sina resenärer och fortsatta reserestriktioner är mycket utmanande, säger Linnéa Johansson, avdelningschef vid Ålands landskapsregering i ett pressmeddelande.

De höga bränslepriserna och kraven på miljövänlig sjöfart är ett orosmoment bland redarna. När nya klimatneutrala bränslen kommer ut på marknaden kommer bränsle- eller energipriset sannolikt att stiga ytterligare i framtiden.
Bränslepriset är ett tillväxthinder enligt 55 procent av rederierna. Också bristen på personal är ett problem för rederierna.

— Det har alltid svårt att hitta kunnigt sjöfolk och under pandemin har situationen förvärrats, säger Repka.

Sjöfartsstödet har hjälpt rederierna

Pandemin förorsakar dessutom fortfarande obalans och stockningar inom sjöfartssektorn globalt, säger direktör Pipsa Eklund på Transport- och kommunikationsverket.

– Vi följer aktivt coronapandemins effekter på sjöfarten och rapporterar om situationen inom statsförvaltningen. Regeringen har gett Traficom i uppgift att bevilja rederierna coronastöd för att säkerställa tillräckliga sjöfartsförbindelser för samhället.

I fjol fick rederierna 35 miljoner euro i coronastöd och 67 miljoner i bemanningsstöd, ett stöd där staten betalar tillbaka arbetsgivaravgifter till rederierna.

— Vi hoppas att stöden inte längre ska behövas och att situationen normaliseras tills sommaren, säger Eklund.

Rederibarometern har producerats av Shortsea Promotion Centre Finland, som verkar i anslutning till Sjöfartsbranschens utbildnings- och forskningscentral vid Åbo universitets Brahea-centrum.
Barometern kartlägger årligen uppfattningen om sjötransporternas och rederibranschens utveckling hos rederiernas högsta ledning.

Undersökningen genomfördes som en webbenkät i oktober-november 2021. Enkäten skickades till de finländska rederierna samt till utländska rederier som är viktiga för Finlands sjötrafik.

Artikeln uppdaterad med några kommentarer 19.1 klockan 12.50

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter