Stora pengar till stöd för barn och unga – i Åboland får teater och matteundervisning understöd

Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne delar ut över 10 miljoner euro i bidrag 2022.
Sammanlagt 530 bidrag beviljades – utdelningen är en halv miljon större än i fjol.
Bidragen gäller ansökningar som kom in under den årliga ansökningstiden i
september 2021.
Privat upprätthållen småbarnspedagogik beviljas 1,9 miljoner euro.
Eftermiddagsverksamhet för årskurs 1–2 får 1,5 miljoner euro och lägerverksamhet för barn och unga beviljas 930 000 euro.
Barn och unga i fokus
Stiftelsen tog emot närmare 750 ansökningar, vilket är 250 fler än i fjol. Fokus i årets utdelning var barns och ungas välmående samt verksamhet som lindrar ensamhet och utanförskap.
– Vi fick många fina ansökningar där fokus är på barns och ungas psykiska hälsa. Vi är måna om att dels stödja verksamhet som sker nationellt men också lokala initiativ där barns och ungas välmående stöds i deras närmiljö, säger vd Birgitta Forsström.
Bland bidragsmottagarna finns till exempel Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård (USM rf) som beviljas 100 000 euro för verksamhet bland barn och unga i familjer med missbruk och psykisk ohälsa.
– Under pandemin har lärare, annan skolpersonal och andra vuxna blivit mer varse om i vilka hem det finns svårigheter. Vi har nu hittat de här barnen bättre och kunnat stödja dem, säger projektledare Anette Rönnlund-Nygård.
En annan bidragsmottagare är Rädda Barnen som beviljas 120 000 euro för att stärka svenskspråkiga femteklassares kunskaper inom nätsäkerhet och digitalt välbefinnande. Stödet går till det mångåriga programmet Toppen (på finska Huippula), vilket görs i samarbete med Utbildningsstyrelsen.
Organisationen SOS-Barnbyar, som tidigare haft verksamhet endast på finska, beviljas 40 000 euro för att utveckla en nationell digital tjänst för läxhjälp – för högstadieelever och elever på andra stadiet.
Åboland får bidrag
I Åboland får bland annat Teater Kojan bidrag, 9 000 euro för teaterföreställningen ”Stay Happy” för ungdomar i åldern 14 till 17.
I Åboland får även Resurscenter för matematik, naturvetenskaper och teknik i skolan 25 000 euro för delprojektet ”Insikt”, andra året av tre inom projekthelheten ”Naturvetenskap och matematik som verktyg för ökad jämlikhet 2021–2023”.
Insikt riktar sig till barn i åldern 0–6 år, nationellt.
Hela listan över bidrag hittas här.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.