Stiftelse beredd diskutera miljonsatsning i Dalsbruk på seniorhus med hälsovårdsutrymmen

Dalsbruk kan få 30 bostäder för äldre i ett nytt hus, med olika gemensamma utrymmen, och också med utrymmen för hälsovård.
En första diskussion om satsningen hölls i dag mellan kommunala förtroendevalda, tjänstemän, lokala föreningar och YrjöjaHanna-stiftelsen som i bästa fall bygger bostäder i Dalsbruk i flera etapper.
– Allra tidigast kan vi hösten 2019 men troligare hösten 2020 komma i gång med bygget av ett första seniorhus i Dalsbruk, säger Kai Magnusson.
Han är fastighetschef vid den här stiftelsen som på 20 olika orter har över 1 000 bostäder för seniorer.
– Behovet finns, 30 bostäder fylls säkert snabbt i Dalsbruk, tror Tomy Wass, en av ortens förtroendevalda som var med i dag.
Också Magnusson tror att bostäderna snabbt får hyresgäster, eftersom det blir förmånligt boende med 45 kvadratmeters bostäder och dessutom tillgång till gemensamma utrymmen. Hyran i stiftelsens bostäder är i dag 11-12 euro per kvadratmeter.
Nybygge där hälsostationen nu står?
Seniorhuset kunde kanske byggas på den tomt där Dalsbruks hälsostation nu står.
– Det huset är i behov av stor sanering. Nu kunde vi få både ett nytt hus anpassat för framtida hälsovård, och ett hus för seniorboende som verkligen behövs om man ser på åldersstrukturen, säger kommundirektör Anneli Pahta.
Wass tillägger att han varmt understöder tanken på ett seniorhus, han har bara ett villkor, nämligen att hälsovårdsservicen i Dalsbruk sköts också under den tid som nuvarande hälsostationen rivs – i fall det skulle bli så att den tomten ska utnyttjas.
– Stiftelsen vill ha en centralt belägen tomt, den saken är klar, men inga som helst beslut har fattats. I dag har vi bara framfört önskemål, säger Pahta.
Det var hon som för en tid sedan kontaktade stiftelsen, som bekantade sig med åldersstruktur etcetera och beslöt att man vill föra en diskussion om ett seniorhus i Dalsbruk.
– Sedan kan vi inte ta flera nya projekt med, vi har fullt upp, säger Magnusson.
”Kommunen behöver inte skuldsätta sig”
Satsningen i Dalsbruk skulle i första etappen handla om kanske 3,5-6 miljoner euro beroende på hur mycket som skulle behöva byggas för gemensamma behov och för hälsovårdens behov.
Pahta poängterar att kommunen inte skulle behöva skuldsätta sig och inte behöva investera själv, utan bara göra ett långsiktigt hyresavtal med stiftelsen om de övriga utrymmena, men själva bostäderna skulle seniorerna hyra direkt av stiftelsen.
Om satsningen blir av avgörs bland annat av ARA, eller statens Finansierings- och utvecklingscentral för boendet.
Också stiftelsens styrelse ska behandla satsningen liksom förstås Kimitoöns kommun.
Stör det inte att två nybyggda vårdhem i Kimito står nästa tomma?
– Det är inte alls samma sak som vårt seniorhus, och dessutom har de äldre i Björkboda-, Kärra- och Dalsbrukstrakten brist på alternativ för sitt boende som äldre, säger Magnusson.
Kommunerna bör planera boende för äldre
Pahta påminner om att miljöministeriet poängterar att kommunerna bör planera boende för de äldre, och det här skulle vara ett sätt för seniorer att bo i egna hem men ändå med tillgång till service och sällskap och gemensamma utrymmen.
– Här önskades allt från gemensam matsal till ett klassrum där man kan lära sig om datorer, och ett rum för konstskapande. Det var lite nytt. Annars brukar önskemålen vara ungefär desamma på alla orter, säger Magnusson.
Strålande intresse
Hemvården, omsorgen och pensionärsföreningar hörde till dem som var med och diskuterade i går.
– Det var ett strålande intresse, så mycket engagemang. Nu ska vi samla idéerna och önskemålen från dagens workshop och få dem nerskrivna så kan det kanske i november finnas lite mer konkret att ta ställning till, säger Magnusson.
Strävar inte efter vinst
YrjöjaHanna-stiftelsen med hemort Helsingfors är en allmännyttig icke vinst-strävande stiftelse, grundad 1996.
Namnet syftar på finskans ord för allmän och nyttig, därifrån kommer bokstäver Y och H. Stiftelsens inkomster kommer från hyresintäkter.
Jätte bra nyheter. Bostäder för äldre behövs verkligen i Dalsbruk. I Kimito har Solkullastiftelsen skött om den saken. En sak gör mig litet fundersam. Då hälsostationen i Kimito sanerades och byggdes till, var ingen förtroendevald bekymrad över hur hälso-och sjukvården skulle skötas i Norra delen av Kimitoön. Under nio månader var kommunens sjukvård koncentrerad till Dalsbruk. Kommuninvånarna i tex. i Kimitocentrum, Mjösund och Kila var hänvisade till Dalsbruk. Vilka fakta inverkar på att situationen var då en annan? (för 1 år sedan) Behandlas kommuninvånarna verkligen jämlikt av de förtroendevalda?
Det här är det bästa jag läst under hela den tid jag bott i kommunen. Allt tack till kommundirektör Pahta, som lotsar oss in i nya tankebanor som kan resultera i nytta för oss alla, utan att ligga kommunen till last. Om vi därtill kunde få systemet med momsfri privat socialservice infört, med aktiv hjälp av tjänstemännen som känner till saken, ja då har vi det riktigt bra.
Om vi ännu därtill vill glädja oss själva så tag om möjligt en titt på den nya parken i Kimito Centrum. Gungorna är toppen, barnen gungar flera tillsammans i den korgliknande stora gungan. Kan det komma flera sådana? Skall vi spara ihop till en gunga till?