Stickguru lockade handarbetare till Kåren – lyckad hantverksdag för marthorna

– Det roligaste med stickningen är att kunna komponera egna mönster och färger, säger Erika Åberg, svensk stickare, influerare på sociala medier och författare till åtta böcker om stickning.
Åberg, som finns på Instagram under namnet wynja, är dragplåstret när Åbolands marthadistrikt ordnar Hantverksdagen på Kåren under lördagen och hon är där för att lära ut en del av det hon kan. För henne är stickningen inte bara handarbete, utan också en möjlighet att jobba med färger, mönster och texturer – en skapandeprocess, helt enkelt.
– Färgteman och färgskalor kan man hitta överallt. Man kan låta platsen där man är bli ett ramverk för färgerna i ens hantverk, säger hon och nämner både den klassiska engelska tweeden och hennes egna mönster och tröjor som exempel.
Åberg är bosatt på Gotland och Gotlands mjukgrå-beigea kalkstensfärg hittas oftas i hennes mönster. Hon beskriver hur hon kan gå på stranden och ta in stenfärgen och kontrasterande naturliga färger i till exempel grönt och lila som inspiration för ett plagg.

Åberg använder traditionella hjälpmedel som färgtonscirkel, garnkarta och mood boards för att komponera sina mönster, men hon säger att de fungerar mest som ”magkänsleförstärkare”.
– Det är ett svenskt ord jag kommit på som jag tycker fungerar bra. Man förstår ju vad jag menar.
Och visst är tanken att använda sig av hjälpmedel för att fullborda den idén man har lätt att ta till sig – att få både bekräftelse och inspiration från ett och samma håll.
Åberg berättar om ett av hennes mönster som hon döpt till Höstbruk.
– Jag gick en dag vid åkerkanten och såg traktorspåren i leran. Sen var jag bara tvungen att gå hem och skissa upp ett mönster inspirerat av det. Egentligen är det ju ett bekant mönster, det är ju i princip samma som fiskbensmönster, men i det här fallet blev det något nytt, säger hon.
Valören lika viktig som kulören
Det är inte bara kulören som är viktig när man komponerar färger. Åberg säger att valören, det vill säga ljusheten, är minst lika viktig.
– Trots att du har valt helt olika kulörer kan mönstret bli murrigt om valörerna ligger för nära varandra, säger hon och tipsar om att man kan fota garnen med svartvitt filter för att se skillnad i färgernas valör.
– Då ser man rakt av vilka färger som är ljusa och vilka som är mörka. Kontrast är viktigt när man skapar mönster.

Åberg inledde hantverksdagen med en föreläsning som lockade ett femtiotal åhörare. Vissa så långt bortifrån som Helsingfors. På eftermiddagen ledde hon en workshop för ett mindre antal åhörare.
– Hon var ett riktigt dragplåster. Det kom till och med finskspråkiga för att lyssna på henne, säger Mikaela Vesterlund-Laine, som är styrelseordförande för Åbolands marthadistrikt.
Det är första gången som distriktet ordnar hantverksdagen, där många lokala hantverkare ställde ut sina produkter, men det är inte alls omöjligt att det blir ett återkommande evenemang.
– Intresset för hantverk och handarbete har ökat mycket och fått ny fart under coronan. Det är ju väldigt marthavänligt med ekologi och återvinning, så det passar oss utmärkt. Slit och släng är inget för oss.

Under coronan har en stor del av marthornas handarbetsverksamhet blivit digital, med stickcafé via datorn och motsvarande lösningar.
– Vi hänger nog med i tiden, säger Vesterlund-Laine och skrattar.
Hon säger att det digitala blir ett bra komplement.
– I skärgården, som annars också har ganska stora avstånd, är det en bra lösning. Och det ena behöver ju inte utesluta det andra. Det är klart att det är viktigt med fysiska träffar också.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.