Steriliseringskampanj för bondkatter också på Kimitoön

Djurskyddsföreningen Rekku Rescue bedriver som bäst en steriliseringskampanj för bondkatter, som på Kimitoön genomförs i samarbete med kommunveterinär Minna Hakala.
Kampanjen är synlig bland annat på sociala medier. Den riktar sig till de kattägare som tar väl hand om sitt djur, men som av ekonomiska orsaker har svårt att finansiera operationen.
Föreningen går in med ekonomiskt stöd, så att kattägarna betalar ett lägre pris än normalt (40 euro för hanar, 60 euro för honor). I samband med operationen får katten ett microchip och registreras.
En ansökan om bistånd ska riktas till djurskyddsföreningen, om man önskar ekonomiskt stöd för kattens operation. Först då ansökan är beviljad är det dags att boka tid hos veterinären.
– Steriliseringen är sannolikt den lägsta veterinärkostnaden en katt drar på sig under sin livstid, så tänk efter noga innan du tar dig an en katt, också med tanke på din ekonomi, påminner föreningen om i sin kampanj.
Start på Kimitoön i våras
Rekku Rescue säger till ÅU att kampanjen för Kimitoöns del inleddes i mars i år, men hittills har bara en katt opererats inom ramen för den.
På andra håll i landet har kampanjen pågått i fler år. Inom alla föreningens pågående kampanjer i landet har 244 katter opererats i år. Kampanjen pågår till exempel också i Salo och Åbo.
Förnuftiga kattägare på Kimitoön
Veterinär Minna Hakala tycker att läget gällande hemlösa katter på Kimitoön är under kontroll, tack vare engagemang från djurskyddsföreningen i Bjärnå och Axxell Brusabys hittedjursmottagning.
– Under pandemin finns det folk som har ekonomiska bekymmer, men trots det skaffat sällskapsdjur. Med tanke på det är den här kampanjen bra, säger Hakala.
Hon har bilden att de allra flesta kattägare på Kimitoön är förnuftiga.
– Katterna på ön är många, men operationerna är färre, eftersom kattungarna numera är färre. Katterna lever längre och de sköts mer och bättre än tidigare, säger Hakala, som noterat att numera blir folk snabbt oroliga om katten varit borta mer än en dag.
Enligt Hakala tar man på Kimitoön överlag bra hand om djuren. Folk vaktar sina grannar och gör vid behov djurskyddsanmälningar.
– Det förekommer några problemfall i djurskyddsärenden här och de känns förstås tunga i mitt arbete, säger Hakala.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.