Förflytta dig till innehållet

Stensoppen hämtade mest svampcash i fjol – och allt fler odlar ekologiska bär

Arkiv
svampar
Stensoppen, eller Karljohan, var den mest exporterade svampen i Finland i fjol. På bilden även strävsopp.

Skörden av vilda bär var god i fjol, meddelar Livsmedelsverket.

Av de vilda bären plockades främst lingon till försäljning. Till följd av den lyckade pollineringen var lingonskörden större än året innan.

Av de vilda svamparna plockades överlägset mest stensopp till försäljning.

Priset per kilogram för nästan alla vilda bär och de flesta vilda svampar var lägre än året innan. Tack vare skörden av lingon och stensopp steg dock de sammanlagda inkomsterna till 23,2 miljoner euro.

Plockningsinkomsterna steg med två miljoner euro från året innan. Vilda svampar inbringade sammanlagt drygt 2,2 miljoner euro. År 2020 fick plockarna knappt 1,7 miljoner euro för de vilda svamparna.

Mest plockningsinkomster gav stensoppen: 1,9 miljoner euro för totalt 672 ton.

Året innan var mängden 460 ton. Hela 99 procent av stensoppen plockades i östra Finland.

Hjortron dyrast av de räknade bären

Lingonskörden var ställvis riklig. Till försäljning plockades 10,7 miljoner kilogram lingon, vilket är 2,9 miljoner kilogram mer än året innan. Västra Finland stod för mer än hälften av lingonförsäljningen. För ett kilogram lingon betalades 0,88 euro.

Mest blåbär plockades det i Lappland, där nästan hälften av blåbären samlades in. Minst blåbär hittades det i västra Finland. På grund av den varma försommaren var blomningen riklig, i juni fanns det gott om insekter och blåbärspollineringen var lyckad. På grund av torkan var de mogna bären emellertid ställvis små.

Till försäljning plockades 5,3 miljoner kilogram blåbär. Mängden var 0,56 miljoner kilogram större än år 2020. Kilopriset var 1,84 euro.

Hjortronskörden var ställvis god. Till försäljning plockades 231,6 ton. Kilopriset för hjortron var 7,48 euro. Också tranbärsskörden var större än vanligt, 33 ton såldes.

BlåbärArkiv
Blått guld?

Ekoblåbär kostar nästan samma som vanliga blåbär

Allt flera ekologiska bär plockas och områdena för ekologisk odling var 6,9 miljoner hektar. Tidigare fanns sådana områden bara i Lappland, Uleåborg och Kajanaland, men nu har områden för ekologisk insamling certifierats också på andra håll i Finland.

Ekoblåbären utgjorde 56 procent av hela blåbärsmängden. Företagen betalade nästan samma kilopris för orensade vanliga blåbär som för orensade ekoblåbär.

4 000 utlänningar plockade bär i Finland

Trots att coronapandemin fortgick kom uppskattningsvis drygt 4 000 utländska plockare till Finland på inbjudan av bärföretagen. De thailändska plockarna var flest, och näst mest kom från Ukraina. En del av dem var säsongsarbetare inom jordbruket som stannade här för att också plocka vilda bär.

I normala fall är de utländska plockarnas bidrag till de större försäljningsmängderna stort, men coronapandemin gjorde att de finländska plockarna i fjol var betydligt fler än vanligt.

Uppgifterna baserar sig på en undersökning av de sålda mängderna vilda bär och svampar 2021. Undersökningen beställdes av Livsmedelsverket och utfördes av Kantar TNS Agri Oy.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter