Förflytta dig till innehållet

Stenhård konkurrens om kockar – matlagningen lider i Fridhem i Houtskär

Märtha Koskinen, Svea Jansson och Holger Jansson vid lunchbordet på Fridhem

Märtha Koskinen, Svea Jansson och Holger Jansson har inget att klaga på vad gäller maten på Fridhem. ”Det är god och bra vardagsmat”.


Det är bråttom i serviceboendet Fridhems kök i Näsby i Houtskär.
Lunchen ska snart serveras och det är mycket att stå i med. I dag står det fisksoppa och bärkvarg på menyn och matgästerna har redan börjat bänka sig.
På våren och sommaren har det varit extra bråttom i köket.
Den ordinarie kocken sade upp sig i slutet av april, en annan ur kökspersonalen är deltidspensionerad och en tredje är sjukskriven. Kocktjänsten är ledigförklarad, men några sökande har tjänsten inte lockat.
Kökspersonal från bland annat Regnbågen i Korpo och Malmkulla i Pargas har hoppat in som extrahjälp. Det har varit ett utmanande pussel, säger äldreomsorgsledare Annika Brunnsberg.
– Det har varit lite kaos, men alla har fått varm mat varje dag. Kaarea gör nog sitt bästa men de kunde knappast veta att det skulle bli så här utmanande.

Vissa dagar har maten transporterats från Pargas

Vissa dagar har maten transporteras till Houtskär från centralköket i Pargas och sedan värmts upp i köket i Fridhem.
Brunnsberg hoppas nu att man hittar en kock så fort som möjligt, annars kan situationen bli ännu värre, i synnerhet under semestrarna.
– Jag hoppas att Fridhem ska kunna fungera som centralkök så att de boende får färsk och nylagad mat. Det är en av hörnstenarna i åldringsvården att de får bra mat.
Och även om det har varit kämpigt i köket har Märtha Koskinen, Svea Jansson och Holger Jansson ingenting att klaga på.
– Det är god och bra vardagsmat, men alla tycker inte om den. Men strömming saknar vi, det har vi inte fått på länge.
Det är inte bara Kaarea som lider av kockbristen. Det är i nuläget brist på kockar i hela landet. Under de senaste 10 åren har intresset bland unga att utbilda sig till kock minskat i Finland.
Timo Lappi, vd för Turism- och restaurangförbundet MaRa, säger att kock- och servitörsbristen är något som diskuteras mycket. Hur ska man göra branschen attraktiv för unga som väljer sin yrkesbana, och hur ska man få dem att stanna i branschen  mer än några år?
ÅU skrev tidigare (11.5) om att det är skriande brist på restaurangpersonal i Åbo.
I tidigare intervjuer har ägaren för restaurangen Kansakoulu i Västanfjärd, Pasi Tamminen, och de nya krögarna för Stall’s och Portside i Dalsbruk påtalat att det är svårt att få personal i allmänhet, men i att i synnerhet kockar är en bristvara i hela södra Finland.
Lappi säger att ett budskap som restaurangbranschen borde bli bättre på att föra fram till unga är att detta är en bransch där det alltid kommer att behövas människor.
Det finns ingen risk att ens yrke automatiseras bort.

Mikko Mäkitalo.


För den offentliga sektorn är det lika svårt som för den privata att hitta kompetent och behörig kökspersonal, säger servicechef Mikko Mäkitalo vid Kaarea.
– Det är lika utmanande för oss, det är en allmän trend att det inte finns kockar. Det beror delvis på att personalomsättningen är ganska liten och på att personalens åldersstruktur är sådan att många går i pension.
Mäkitalo säger att Kaarea hela tiden söker kockar och att kocktjänsten i Houtskär ledigförklarades så fort man fick veta att kocken hade sagt upp sig.
Han säger inte hur ofta det har hänt att maten har skickats till Houtskär från Pargas, utan säger endast att man har levererat råvaror och ingredienser.
Han säger inte heller hur mycket man anlitar lokala producenter i matlagningen. I dag kommer fisken till fisksoppan från åländska Chipster som sedan 2016 är en del av svenska Martin & Servera.
– Användningen av råvaror är inskrivna i vårt avtal med Pargas stad och jag kan inte ge några detaljer, men vi strävar efter att använda så mycket lokalproducerat som möjligt.
Att hitta en kock till skärgården bakom flera färjor gör situationen ännu svårare. Det är svårt att hitta en bostad och har man dessutom familj och en partner som också behöver jobb är det allt annat än lätt.
Men samtidigt kan skärgårdslivet vara ett trumfkort och lockbete för den som vill njuta av natur, hav och en rofylld och vacker omgivning.
Arkiv/Kim Lund

Dagens lunch. Foto: Kim Lund


Soppan då – vad smakade den? Jo tack, inte så bra som om jag själv kokat den, men ändå helt okej. Potatisen var lite överkokt och spadet en aning saltlöst.
Men det fanns saltkar på bordet och slutresultatet var därför helt klart godkänt.
ÅU fick inte tillåtelse att fotografera i köket i Fridhem av Kaareas servicechef Mikko Mäkitalo.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter