Statsvetaren Claus Stolpe: USA:s polarisering försvinner inte
”Nu har tydligen 92 procent räknats i Michigan och det står och väger, 49,3 procent för Biden, 49,2 procent för Trump. Det betyder att det har svängt, när 75 procent var räknade hade Trump ett försprång, då låg det 52 mot 49.”
När telefonintervjun görs med Claus Stolpe går klockan mot 16.30 på onsdagseftermiddagen och han kollar på rösträkningen i det amerikanska presidentvalet på sin skärm.
Stolpe är akademilektor i statskunskap, jobbar vid Åbo akademi i Vasa. Hans doktorsavhandling handlar om amerikanska presidenter. Han har också utkommit med en bok om amerikanska presidenter, och är i höst aktuell med en bok med titeln ”Trump och hans värld”.
Michigan, Wisconsin och Nevada hör till de delstater som är i nyckelrollerna i ett oerhört jämnt val.
Valresultatet lär dröja, och kontrollräkningar behövs
Resultatet för de här delstaterna kan ha klarnat till finländsk torsdagsmorgon, men Stolpe är inte säker på att vi då ännu heller vet vem som är USA:s nästa president och får tillgång till det Ovala rummet från januari.
– Det blir garanterat kontrollräkningar, kanske inte bara i en delstat som år 2000 då Bush valdes framom Al Gore, utan nu har vi kanske fem delstater som är så jämna att kontrollräkning krävs.
Valet år 2000 fördes till domstol, men domstolen beslöt efter flera veckors övervägande att avbryta kontrollräkningen i Florida och ursprungsresultatet blev bestående. Det gav Bush 537 röster mer än Al Gore, i en delstat med nästan 20 miljoner invånare.
– Vi kan vänta oss kontrollräkning, osäkerhet, oro och folk som kanske drar ut på gatorna. I ett land där vapen inte direkt är svåråtkomliga, säger Stolpe.

Polariseringen är bestående
– Polariseringen i USA försvinner ingenstans, oberoende av vem av dem som blir vald.
Donald Trump har drivit polariseringen till sin spets, säger Stolpe, Trump har varit öppen med att han inte är ute efter att ena folket.
– Blir han omvald behöver han bry sig ännu mindre, för han kan inte sikta på omval.
– Blir Biden vald kan man utgå ifrån försök till mer försoning, men han får det tufft. Han kommer att vara i ett korstryck från höger och vänster, och sannolikt ha en senat med republikansk majoritet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.