Förflytta dig till innehållet

Statsvetare vid ÅA: Stort signalvärde att Helsingfors väljer avvikande linje i coronabekämpningen

Att Helsingfors och huvudstadsregionen väljer en egen, avvikande linje i coronabekämpningen har ett stort signalvärde för hela landet.

Det säger Thomas Karv, statsvetare vid Åbo Akademi.

– Det är också klart att Helsingfors beslut att lätta på begränsningarna då smittläget förvärrats i huvudstadsregionen får konsekvenser för och kan förvärra smittläget i hela landet, säger Karv.

Ung manAri Sundberg/SPT
Thomas Karv har svårt att tro att statsminister Sanna Marin (SDP) inte skulle värna minst lika mycket om de ungas välbefinnande som Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori gör. Foto: Ari Sundberg/SPT

– Samtidigt sköter båda sitt ansvarsområde: statsministern ska se till landets bästa medan Helsingfors borgmästare ska se till Helsingfors bästa.

Karv efterlyser ändå ett större samförstånd och att restriktionerna följs av alla.

– Finland har klarat pandemin förhållandevis väl. Det vore trist om vi börjar ta ut segern i förskott.

Nytt besked på måndagen

Det var på söndagen som statsminister Sanna Marin (SDP) kritiserade Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuoris (Saml) och huvudstadsregionens beslut att lätta på restriktionerna och delvis tillåta närundervisning på andra stadiet.

Marin kallade beslutet oansvarigt och sade att det äventyrar coronaläget i hela landet.

På måndagen tweetade Vapaavuori att han ingalunda vill lätta på restriktionerna utan i stället vill se skärpningar med fokus på de vuxnas riskbeteende.

Vapaavuori hänvisade även till ändringen i lagen om smittsamma sjukdomar som trädde i kraft på måndagen, och att den kan leda till nya begränsningar.

Kim Strandberg, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi, anser inte att helgens ordväxling handlar om en allvarlig konflikt mellan landets största stad och regeringen.

– Visst har det ett signalvärde att Helsingfors går emot regeringens och hälsomyndigheternas rekommendationer. Det visat att alla inte är på samma linje. Jag kan samtidigt förstå Vapaavuori och andra som ser de negativa effekterna av begränsningarna och vill agera.

Kim Strandberg, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, ser ingen risk för att Jan Vapaavuoris ifrågasättande i förlängningen skulle kunna leda till ett mer anarkistiskt beteende. Foto: Privat

Strandberg efterlyser lyhördhet för olika perspektiv på krisen men räknar med fler duster.

– Alla är trötta på pandemin och restriktionerna. Även politiker är människor. Vårens borgfred är borta, vi har större kunskap om coronaviruset, det ärkommunalval på kommande och det finnsett tryck på politikerna att positionera sig. Hälsomyndigheternas kunnande ska ändå styra.

Olika ledarstil

Thomas Karv ser stora skillnader i Marins och Vapaavuoris sätt att leda.

Medan Marin under pandemin uppträtt statsmannamässigt och i stort fungerat som en enande kraft har Vapaavuori, sin stil trogen, stuckit ut och högljutt poängterat Helsingfors särställning.

– Marin delar med sig av strålkastarljuset medan Vapaavuori vill ha allt fokus på sig när det gäller Helsingfors och huvudstadsregionen.

Statsminister Sanna Marin och Helsingfors borgmästare Jan VapaavuoriLauri Heikkinen/Statsrådets kansli / Mikael Sjövall/SPT
Sanna Marins och Jan Vapaavuoris konflikt handlar enligt statsvetare Kim Strandberg om olika sätt att se på coronaläget. Foto: Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli / Mikael Sjövall/SPT

Thomas Karv ser partitillhörigheten, valet och Samlingspartiets kamp i oppositionen som bidragande orsaker till utspelen.

– Vi skulle inte se samma utspel om båda hörde till Samlingspartiet.

Enligt Karv har partiordförande Petteri Orpo fallit i skymundan medan Vapaavuori stigit fram som partiets röst utåt.

– Vapaavuori har ambitioner och vill profilera sig som en handlingskraftig ledare. Men jag ser det som beklagligt att försöka plocka billiga, politiska poäng på det här.

– Tack och lov har vi en regering som lyssnar på expertisen som säger att det inte är en bra idé att öppna upp samhället på det här sättet. Det är synd att de som leder huvudstadsregionen inte lyssnar lika aktsamt, säger Göran Djupsund. Foto: SPT

Fel inramning

Enligt Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap vid Åbo Akademi, ligger konflikten inte mellan Marin och Vapaavuori, utan mellan Vapaavuori och landets medicinska expertis med Institutet för hälsa och välfärd i spetsen.

– Det handlar om experterna mot politikerna. Politiskt och journalistiskt är det ändå läckrare att måla upp en konflikt mellan Marin och Vapaavuori,eller Helsingfors och regeringen.

Djupsund anser att konflikten har blåsts upp, även av Vapaavuori, för att det tjänar vissa syften.

– Vapaavuori efterlyser samspel och mindre konfrontation mellan regeringen och den lokala förvaltningen, och betonar statsministerns ansvar på Twitter. Men sen följer han inte det som regeringen eller expertisen säger. Det är beklagligt. Vi behöver ingen teater i det här skedet.

Det här handlar det om:

Statsminister Sanna Marin (SDP) kritiserade huvudstadsregionen för lättare restriktioner i Statsministerns frågetimme i Yle Radio Suomi på söndagen.

I huvudstadsregionen har man bland annat beslutat att i begränsad form återgå till närundervisning på andra stadiet.
Beslutet går ändå emot direktiv från sjukvårdsdistriktet, Institutet för hälsa och välfärd, Social- och hälsovårdsministeriet och statsrådet.

Enligt Marin äventyrar beslutet coronaläget i hela landet och hon kallar beslutet oansvarigt.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) har besvarat kritiken med att det handlar om en helhetsbedömning med beaktande av begränsningarnas negativa inverkan på ungas välmående.

Det här är inte första gången som Vapaavuori och statsrådets medlemmar inte kommer överens i fråga om coronabekämpningen.

I slutet av november uteblev Vapaavuori från ett coronamöte sammankallat av familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP), med hänvisning till att inbjudan kom för sent och att Vapaavuori ordnade ett eget presstillfälle.

Källa: Statsministerns frågetimme, MTV

Jeanette Östman

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter