Statsvetare: Torvalds får kring 20 procent av rösterna i Åboland


Tror på vändning i januari. Nils Torvalds (SFP) har inte mycket stöd i presidentvalet om man får tro gallupundersökningarna. Själv säger han att finländarna engagerar sig i valet först efter jul- och nyårshelgen. Foto: Dan Lolax
I Pargas och Kimito kommer SFP:s Nils Torvalds få kring 20 procent av rösterna i presidentvalet på söndag.
Det tippar Lauri Karvonen, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo Akademi.
– Han kommer att nå upp till ungefär samma siffror som Eva Biaudet som var SFP-kandidat år 2012.
Fast Torvalds i nationella gallupar väntas få mindre än 3 procent av rösterna och därmed kan räknas ut som chanslös, vill många i svenskbygderna rösta på en SFP-are som en symbolhandling.
– Torvalds är högt profilerad i frågor som berör skärgårdsbefolkningen. Man vet också att han är mycket kunnig, påläst och en arbetsmyra, säger Karvonen.

Lauri Karvonen.
Karvonen bedömer att det var riktigt av SFP att ställa upp en egen presidentkandidat, trots Sauli Niinistös popularitet också bland traditionella SFP-väljare.
– Torvalds har profilerat partiet på lång sikt.
Har du orkat följa med valkampanjen eller har det förväntat givna slutresultatet tagit udden också av ditt intresse?
– Det tog ganska länge innan jag engagerade mig men nu på upploppet har jag följt med några stora debatter och blivit smått imponerad. Kunniga, värdiga kandidater som debatterar på ett civiliserat sätt.
Karvonen påpekar att presidentvalet får för uppblåsta dimensioner med tanke på presidentens begränsade maktbefogenheter.
– Men tack vare den höga nivån på debatten och det breda, garvade gardet av kandidater så utgör kampanjen ändå en viktig exercis i demokrati. Folket far knappast illa av att följa med diskussionerna, trots att presidenten har så lite makt.
Lauri Karvonen tror inte att det blir en andra omgång.
– Skulle det mot förmodan ändå gå så får den en helt annan dynamik. Dueller inspirerar väljarna. Men Niinistö kommer att gå stort segrande även ur en andra omgång.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.