Förflytta dig till innehållet

Statsvetare: Rabaldret kring Marins måltidsförmåner kan påverka SDP:s framgång i kommunalvalet

"Det är bra att medierna granskar hanteringen av offentliga medel, men proportionerna i den här frågan har gått överstyr", säger Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap.

Sinnet för proportioner har gått förlorat i hanteringen av statsminister Sanna Marins (SDP) måltidsförmåner, anser två statsvetare.

— Det är bra att medierna granskar hanteringen av offentliga medel och skattefinansierade tjänster, men proportionerna i den här frågan har gått överstyr, säger Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap.

Han får medhåll av Emilia Palonen, forskare i statskunskap vid Helsingfors universitet.

— Jag har svårt att tänka mig att till exempel Tysklands förbundskansler Angela Merkel eller Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skulle utsättas för samma hätska reaktioner för sina måltidsförmåner, säger Palonen.

Skattefri måltidsförmån

Iltalehti avslöjade förra veckan att statsminister Sanna Marin har fått en frukostförmån på cirka 300 euro i månaden. Några dagar senare framgick det att statsministern också har fått skattefinansierade kalla måltider. Det sammanlagda värdet på måltidsförmånen uppgår till cirka 845 euro i månaden.

— Om vi lever i ett samhälle där statsministern har egen tjänstebostad så ser jag ingen större dramatik i att det ingår vissa måltidsförmåner i det här upplägget. Om hon hade bett sina medarbetare handla mat i affären så hade säkert någon räknat ut en timpeng på vad detta hade kostat skattebetalarna, säger Djupsund.

Palonen ser det finländska jämlikhetsidealet som en orsak till uppståndelsen.

— Vi idealiserar ministrar som cyklar till jobbet och yvas över att ingen sätts på piedestal. Personifieringen av politiken leder till ett sjukligt intresse för vad statsministern äter till frukost och vad det kostar oss skattebetalare, trots att det är synnerligen anspråkslösa inköp vi talar om.

Detta har hänt

Iltalehti avslöjade förra veckans tisdag att statsminister Sanna Marin har fått en skattefri frukostförmån på cirka 300 euro i månaden.

Statsrådets kansli valde att sekretessbelägga alla kvitton som berör frukostinköpen.

Enligt Statsrådets kansli bygger förmånen på ett direktiv som i sin tur bygger på lagen om ministerersättningar från 2007.

Helsingforspolisen påbörjade på fredagen en egen förutredning av fallet.

Marin meddelade på fredagen att hon avstår från alla frukostförmåner tills vidare.

På lördagen meddelade Marin att det finns skäl att uppdatera direktiven kring måltidsförmåner.

Statsrådets kansli har bett Skatteförvaltningen ge ett utlåtande om beskattningen av statsministerns måltidsförmån.

På tisdagen meddelade Statsrådets kansli att de totala kostnaderna för måltidstjänsterna från januari 2020 till maj 2021 är 14 363 euro, alltså i genomsnitt 845 euro i månaden.

Marin har meddelat att hon hädanefter står för alla måltidsinköp själv medan utredningen pågår.

Källor: Statsrådets kansli, Iltalehti, Twitter

Lankinen fattade beslutet

Understatssekreterare Timo Lankinen på Statsrådets kansli meddelade på fredagen att han har välsignat statsministers skattefria måltidsförmån. Beslutet grundar sig på lagen om ministerersättningar som trädde i kraft 2007. Lankinen har inte kontaktat Skatteförvaltningen för att kontrollera om måltidsförmånen ska beskattas eller inte.

— Med tanke på hur tungt det är att leda statens hantering av coronakrisen, axla ansvaret som statsminister och ta hand om ett litet barn så unnar jag statsministern sådana förmåner som gör vardagen lite lättare, säger Palonen.

Enligt Palonen kan debatten om statsministerns förmåner leda till en ännu större ovilja att ställa upp i val i takt med att tröskeln för personangrepp sänks.

— Nu handlar det ju inte om ett fall där en politiker skulle ha förväxlat sina egna och statens pengar. Det rör sig om en lagstadgad måltidsförmån som möjligen borde ha beskattats, men där statsministern inte kan belastas för att så inte har skett, säger Palonen.

SDP tar skada

Varken Djupsund eller Palonen vill spekulera i bakgrunden till rabaldret. De nöjer sig med att säga att det nu är valtider och att politiska motiv troligen ligger bakom det hela.

— Egentligen är det ju inte statsministern som är i skottgluggen även om vissa aktörer försöker framställa det så. Det är understatssekreterare Lankinen som har fattat beslutet om den skattefria måltidsförmånen och utarbetat den praxis som nu tillämpas, säger Djupsund.

statsminister i munskyddJussi Altonen/Statsrådets kansli
Statsminister Sanna Marin (SDP) har varit i hetluften sedan i tisdags då Iltalehti gick ut med information om hennes skattefria måltidsförmån. Frågan utreds nu av Skatteförvaltningen och Helsingforspolisen.

Marin har gått ut med beskedet att hon hädanefter står för alla måltidsinköp själv medan utredningen pågår.

— Marin vill med detta beslut signalera ödmjukhet och samtidigt skingra alla spekulationer kring tolkningen av det direktiv som Statsrådets kansli har utarbetat.

Varför ligger så många inom SDP lågt i samband med det här fallet?

— SDP är splittrat i två falanger som drar åt olika håll. Många ligger lågt och låter Marin själv rida ut stormen. Om SDP just nu hade toppat opinionsmätningarna inför kommunalvalet så hade hon kunnat räkna med en starkare uppbackning av sitt eget parti, säger Palonen.

Göran Djupsund utesluter inte att SDP kan påverkas av uppståndelsen.

— Jag förväntar mig inga större politiska konsekvenser av det hela. Men visst kan det hända att alla skriverier gör SDP:s sits svårare i kommunalvalet. Jag hoppas att fokus snart kan siktas in på tyngre och viktigare frågor i kommunalvalet, säger Djupsund.

Mikael Sjövall/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter