Förflytta dig till innehållet

Statsvetare om påstådd Harkimo/Jungner-rörelse: "Utrymmet för ett nytt parti är mycket begränsat"

Hjallis Harkimo och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo. ÅU-foto


Statsvetaren Åsa von Schoultz, tidigare på Åbo Akademi och numera professor vid Helsingfors universitet, är inte överraskad över att det är just Hjallis Harkimo (Saml) som tillsammans med tidigare SDP-partisekreteraren Mikael Jungner nämns som förgrundsgestalter för en ny politisk rörelse.
Enligt MTV lämnar Harkimo Samlingspartiet.
– Harkimo är inte en central figur inom Samlingspartiet och man kan anta att han vänder sig mot partiets toppstyrda organisation, med tanke på hans erfarenhet från företagsvärlden där beslutsprocessen fungerar på ett annat sätt. Samma frustration har ju förts fram av andra Samlingspartister såsom Elina Lepomäki under våren. Det är ännu ett tecken på att det finns ett missnöje med hur partiledningen fört politik, menar von Schoultz.
Von Schoultz kopplar särskilt ihop den nya rörelsen med motståndet mot social- och hälsovårdsreformen, ett lagpaket som Harkimo med flera öppet uttryckt sitt missnöje över.
– Tajmingen är god om meningen är att stjälpa reformen, eftersom regeringens majoritet sedan tidigare är så knapp.
Exakt hur den nya rörelsen ska verka är i nuläget oklart. Om tanken är att grunda ett parti med kandidater i nästa val tror von Schoultz att det blir svårt att påverka på allvar.
– Enligt HS-artikeln ska det vara en marknadsliberal rörelse som stärker medborgarinflytandet. Men om vi pratar marknadsliberalism på en traditionell höger-vänsterskala så finns det inte mycket utrymme höger om Samlingspartiet. De stora väljarskarorna finns längre mot mitten i medelklassen.
Enligt von Schoultz finns det också många trösklar att ta sig över för att grunda ett parti.
– Jag kunde säkert räkna upp 10–15 olika svårigheter som måste övervinnas, från att samla in anhängarkort till att organisera sig inför nästa val där kandidatnomineringen är central.
Hon jämför också Jungners uttalande om att förbättra medborgarnas inflytande med missnöjespartier som Sannfinländarna.
– Rörelsen verkar ha starka profiler och har därför säkert vissa möjligheter att klara sig i ett riksdagsval. Men i längden brukar missnöjespartier ha svårt att hållas trovärdiga, eftersom de tvingas kompromissa då de väl har makten. Det långsiktiga inflytandet är därför troligen marginellt.
Von Schoultz poängterar att det inte är säkert om det rör sig om ett parti.
– Det kanske snarare blir fråga om någon annan form av organisation, kanske en tankesmedja, med målet att påverka utifrån.
Läs också:
Jethro Rostedt: ”Har inget att göra med Harkimos och Jungners politiska rörelse”
UPPDATERAD: Harkimo lämnar Samlingspartiet, uppger MTV

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter