Förflytta dig till innehållet

Statsvetare om den utdragna stödpaketsdebatten: Om Sannfinländarna lyckas hålla frågan flytande kan de mobilisera större stöd i kommunalvalet

Hanne Salonen / Riksdagen
Ursprungligen var det tänkt att riksdagen skulle diskutera återhämtningsfonden på tisdagen och rösta om Finland kan godkänna fonden på onsdagen. Debatten fortsätter ännu på fredagen.

Riksdagsdebatten om EU:s gemensamma återhämtningsfond på 750 miljarder euro fortsätter att dra ut på tiden.

Ursprungligen var det tänkt att riksdagen skulle diskutera återhämtningsfonden på tisdagen och rösta om Finland kan godkänna fonden på onsdagen. Efter flera debattdagar som dragit ut in på småtimmarna fortsätter debatten i dag, fredag, eftersom det fortfarande finns anföranden i kö.

En orsak till att debatten förlängts är att Sannfinländarnas ledamöter hållit så många anföranden i riksdagen. Till exempel har Sannfinländarna stått för majoriteten av nätternas anföranden.

— Det är valtider. Partierna försöker göra allt för att synas och få uppmärksamhet. Det här är ett exceptionellt bra läge för ett parti som Sannfinländarna att stå upp mot regeringen i en fråga där deras väljare är ganska eniga, säger Thomas Karv, statsvetare vid Åbo Akademi.

Förstår både regering och opposition

Karv säger att Sannfinländarna har lyckats göra EU:s stödpaket till en stor politisk fråga. Karv framhåller att det råder skilda meningar om hur ett godkännande av stödpaketet påverkar Finlands relation till EU.

Bland regeringspartierna framhåller man att stödpaketet är en engångsföreteelse, och att stödpaketet därför inte ändrar på relationen till EU. Oppositionspartier ifrågasätter i sin tur huruvida stödpaketet faktiskt är en engångsföreteelse. De anser att paketet ändrar relationen i grunden.

 — Det är en stor fråga och jag tycker den är värd att diskutera eftersom det här aldrig har hänt tidigare, säger Karv.

Karv säger att han inte vill ta ställning till hur stödpaketet eventuellt ändrar relationen mellan Finland och EU. Han tror ändå att det faktum att man har ett verktyg som detta i verktygslådan sänker tröskeln för att använda det på nytt under nästa stora ekonomiska kris.

 — Jag förstår både regeringen och oppositionen i den här frågan, säger Karv.

Ser inte bra ut

Karv säger att det inte är vanligt att en riksdagsdebatt fortsätter i dagar och nätter.

—  Det ser inte bra ut när riksdagen sitter in på småtimmarna och diskuterar och försöker förhala beslutet, vilket Sannfinländarna håller på med, säger Karv.

Karv hoppas att den här debattmetoden inte blir regel utan undantag. Han drar paralleller till USA, där metoden är betydligt vanligare och politiken ter sig mer cirkuslik. I Finland är vi vana vid en saklig diskussion och ett högt förtroende för politikerna, säger Karv.

— I USA är republikanerna och demokraterna emot varandra i alla frågor och försöker förhala alla beslut och ingenting blir gjort. En sådan här relation mellan regering och opposition är inte bra för en välfungerande demokrati. Det är oroväckande om utvecklingen skulle börja gå i samma riktning i Finland.

Jennifer Granqvist/SPT
– Det ser inte bra ut när riksdagen sitter in på småtimmarna och diskuterar och försöker förhala beslutet, vilket Sannfinländarna håller på med, säger Thomas Karv, statsvetare vid Åbo Akademi.

Karv tolkar ändå Sannfinländarnas fokus på just denna fråga som att ett val är på kommande och frågan är av exceptionellt stor betydelse för partiet.

— Om metoden får ett gott utfall bland Sannfinländarnas väljare börjar partiet såklart använda det i andra frågor också. Men det kan man bara spekulera i.

Kommunalvalet hägrar

Karv tror att debatten kommer hjälpa Sannfinländarna i kommunalvalet, trots att frågan inte ens är kopplad till valet. Sannfinländarna försöker förskjuta diskussionen från det lokala till det nationella. Enligt Karv kan det visa sig vara en lyckad taktik för partiet, eftersom de i regel brukar ha svårt att locka opinionsstödet till valurnorna.

— Valet är knappt en månad bort och Sannfinländarna seglar upp som det tydligaste EU-skeptiska alternativet. Om partiet lyckas hålla frågan flytande ända till valet så kanske de kan mobilisera ett större stöd på valdagen.

Karv säger att Sannfinländarna är ett parti i medvind. I takt med att coronaepidemin drar ut på tiden och regeringsstödet sjunker, framstår Sannfinländarna som ett stabilt parti. Alla vet vad Sannfinländarna står för, säger han.

Vad ska de andra kontra med?

De andra partierna kan inte göra så mycket för att förhindra att debattklimatet utvecklas i en riktning som gynnar Sannfinländarna. Karv säger att Sannfinländarna använder verktyg som är tillgängliga för alla partier. De andra partierna måste försöka få fram den politik som de för.

— Det är klart att regeringen kan försöka inkludera oppositionen mer i arbetsprocesserna. Men eftersom det finns så stora skillnader i sakfrågor tror jag inte att det skulle ändra mycket i slutändan.

Sofie Fogde/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter