Förflytta dig till innehållet

Statsvetare: Inte uteslutet med nya regeringstvister i höst – det kanske kokar mera under ytan än det verkar

Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli
Genombrottet i regeringens överläggningar kom på onsdagsmorgonen efter att statsminister Sanna Marin (SDP) och Centerns ordförande Annika Saarikko hade diskuterat frågan.

”Den storslagna fosterländska retoriken tyder på att regeringskrisen var allvarligare än vad statsminister Sanna Marin (SDP) har gett sken av.”

Isak Vento, statsvetare, Helsingfors universitet

Trots att regeringskvintetten uppvisade en enad front på onsdagen pyr det under ytan. Det anser två experter som har följt med regeringens halvtidsöversyn och den tvist som föregick uppgörelsen.

— Den storslagna fosterländska retoriken på presskonferensen vid Villa Bjälbo tyder på att regeringskrisen var allvarligare än vad statsminister Sanna Marin (SDP) har gett sken av när överläggningarna har pågått, säger Isak Vento, politices doktor och lektor vid Helsingfors universitet.

Den politiska realismen bidrog till den kompromiss som uppnåddes efter åtta dagars överläggningar.

— Inget av regeringspartierna hade vunnit något på ett nyval. Därför lyckades man nå en lösning i sista stund, säger Vento.

Genombrottet kom på onsdagsmorgonen efter att statsminister Sanna Marin (SDP) och Centerns ordförande Annika Saarikko hade diskuterat frågan. Centern utnyttjade sin vågmästarroll i regeringen, vilket gav utdelning, åtminstone på kort sikt.

— Centern vet att de har en stark position eftersom det inte finns andra alternativ till den nuvarande regeringskoalitionen. Därför har de spänt sin båge. Tvisten har i huvudsak handlat om synen på den statliga skuldsättningen och budgetramen, säger Torbjörn Kevin, publicist och tidigare chefredaktör för Åbo Underrättelser.

Inget skådespel

Enligt Kevin är Centerns utspel en ”strategisk dialog med de egna opinionssiffrorna” där partiet lyfter fram viktiga symbolfrågor.

— En del har påstått att det skulle ha handlat om skådespel. Det tror jag inte på. Det rör sig om en genuin oro för den ekonomiska utvecklingen och hur vi ska ta oss ur den här coronakrisen.

Samtidigt handlar det också om Centerns försök att bromsa läckaget till Samlingspartiet och Sannfinländarna, anser han.

— Det är inte länge sedan Centern var ett statsministerparti. Nu har de ett väljarstöd på drygt 10 procent. I ett sådant läge är det viktigt att profilera sig.

Mikael Piippo/SPT
Enligt Torbjörn Kevin har pandemin osynliggjort de ideologiska skiljelinjerna. Han förutspår fler interna tvister i Marins regering i takt med att pandemin mattas av.

Den ideologiska skiljelinjen inom regeringen går mellan Centern och SFP å ena sidan som kräver tuffare budgetdisciplin och SDP, Vänsterförbundet och De gröna å andra sidan som kräver statliga stimulansåtgärder. Budgetprognoserna har också börjat leva sitt eget liv i takt med att Finansministeriet inte har samma tongivande roll som tidigare, anser Kevin.

— I synnerhet socialdemokraterna har fört fram tanken att det talas alltför mycket om behovet av nedskärningar. Partiets vice ordförande Matias Mäkynen har betonat vikten av att komplettera Finansministeriets siffror med mjukare statistik från till exempel Social- och hälsovårdsministeriet.

Pandemin spelar spratt

Kevin kallar det här för ett paradigmskifte som kan bädda för nya ideologiska tvister inom regeringen.

— Pandemin har osynliggjort de ideologiska skiljelinjerna. Vi har inte sett normal politik på ett år. I takt med att pandemin mattas av kommer tvisterna i Marins brokiga regering nu också till ytan, säger han.

Centerns starka profilering under halvtidsöversynen kan lämna bestående spår.

— Minnet i politiken är överraskande kort. Det är inte uteslutet att det blir nya allvarliga regeringstvister i samband med höstens budgetmangling, säger Isak Vento.

Enligt Centerns ordförande Annika Saarikko nådde regeringskvintetten en kompromiss också i sysselsättningsfrågan. Vad det innebär rent konkret klarnar på torsdag.

— Jag förväntar mig inga sensationella detaljer. Min tippning är att vi får veta att regeringen vill höja sysselsättningsgraden till 75 procent, säger Kevin.

Vento tänker i samma banor.

— Jag har svårt att se en strukturell reform som skulle innebära att det blir hårda bud för löntagarna. Med den här regeringsbasen är det säkert lättast att enas om fortbildning och eventuellt om nya villkor för rekryteringen av utländsk arbetskraft, säger Vento.

Mikael Sjövall/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter