Förflytta dig till innehållet

Statsministern till Yle om det eventuella utegångsförbudet: ”Jag kan försäkra att inget parti vill ta i bruk en sådan åtgärd”

Frida Lönnroos/SPT
dam vid ett långt bord
Statsminister Sanna Marin (SDP) berättar till Yle att Institutet för hälsa och välfärd anser att ett munskyddstvång inte är berättigat. Foto: Frida Lönnroos/SPT

Regeringen bereder begränsningar i rörelsefriheten, men hur begränsningarna kommer se ut är fortfarande under diskussion. Det säger statsminister Sanna Marin (SDP) i Yles tv-program Morgonettan på lördagen.

Marin säger till Yle att ett så kallat utegångsförbud kan tas i bruk endast om de rådande begränsningarna inte biter. Hon säger att det förutsätter att det epidemiologiska läget förvärras och att sjukvårdens kapacitet inte räcker till.

”Jag kan försäkra att inget parti eller enskild politiker vill ta i bruk en sådan åtgärd”, säger hon till Yle.

Inget munskyddstvång

Enligt Marin finns det heller inga planer på att införa munskyddstvång i Finland.

”Institutet för hälsa och välfärd anser att munskyddstvång skulle vara mer av en kosmetisk fråga än en verkligt effektiv åtgärd”, säger Marin till Yle.

Marin tror inte heller att det finns resurser till att övervaka en sådan åtgärd.

Däremot säger Marin att det nu behövs stora verktyg för att stoppa smittspridningen, och inte endast ”enskilda skruvmejslar”. Det betyder enligt henne att man kan bli tvungen att begränsa människors rörelsefrihet.

Vaccinordningen

Marin svarade också på kritik som riktats mot den rådande vaccinationsordningen. Enligt henne har ordningen hittills varit berättigad.

I nästa skede kan det finnas skäl att fundera om det finns skäl att göra ändringar, säger Marin till Yle.

Enligt henne måste man avgöra om man borde vaccinera effektivare i regioner där smittspridningen är allvarligare än i resten av landet eller om vissa yrkesgrupper ska ha förkörsrätt.

Däremot säger hon att en sådan strategi kan komma att försinka hela vaccinationsprocessen.

Just nu har cirka 10 procent av befolkningen vaccinerats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter