Förflytta dig till innehållet

Statsminister Sanna Marin: Regeringen eftersträvar inte flockimmunitet

Presskonferens

Överläkare Taneli Puumalainen från Institutet för hälsa och välfärd, statsminister Sanna Marin (SDP) och strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki berättade om regeringens hybridstrategi och läget med coronaepidemin på fredagen. Foto: Laura Kotila / Statsrådets kansli


Statsminister Sanna Marins (SDP) presskonferens på fredagen om regeringens hybridstrategi och hanteringen av coronakrisen blev till stora delar en upprabbling av regeringens tidigare beslut.
– Målet med hybridstrategin är fortfarande att bromsa spridningen av coronaviruset, trygga sjukvårdens bärkraft och skydda riskgrupperna, upprepade statsminister Sanna Marin.
Hon underströk att Finland har lyckats undvika en epidemiologisk sjukdomstopp under pandemins framfart.
– Vår strategi har varit framgångsrik. I jämförelse med till exempel våra nordiska grannländer och Estland har vi hittills klarat oss bra, sade enhetschef Taneli Puumalainen på Institutet för hälsa och välfärd.
Han poängterade att den kumulativa förekomsten av coronaviruset nu har mattats av. Det betyder att antalet tillfrisknade patienter för närvarande växer i en snabbare takt än antalet personer som smittas av coronaviruset. På fredagen uppgick det totala antalet tillfrisknade patienter redan till 5 000 personer.

Sjukdomstoppen passerad i april

Enligt Institutet för hälsa och välfärd tyder det här på att Finland har klarat av den första vågen i coronaepidemin. Enligt fredagens siffror från institutet är det 112 personer per 100 000 finländare som hittills har drabbats av viruset.
– Den epidemiologiska toppen registrerades i april, och nu sjunker sjukdomskurvan hela tiden. Allt färre av dem som har smittats av coronaviruset behöver sjukhusvård eller intensivvård, sade Puumalainen.
Enligt institutets statistik är det nu färre än 20 personer per vecka som behöver intensivvård efter att ha insjuknat i covid-19. Kapaciteten att testa patienter för coronaviruset har utökats till 8 000 test per dag, vilket har effektiverat smittspårningen.
– Om vi påträffar ett fall av covid-19 på ett vårdhem så testas automatiskt alla boende och hela personalen för coronaviruset, sade han.
Puumalainen utlovade en testningskapacitet på cirka 10 000 test per dag redan i sommar liksom en utökad utbildning i smittspårning för att sjukvårdspersonalen ska bli bättre på att komma smittkedjorna på spåren.

Färre fall av infektionssjukdomar

Pandemin har paradoxalt nog också medfört en del gynnsamma hälsoeffekter.
– Tack vare bättre hygien och effektiverad handtvätt är det färre som har insjuknat i andra infektionssjukdomar denna vår, sade Puumalainen.
Efter lanseringen av regeringens hybridstrategi den 6 maj går Finland nu in för att successivt luckra upp alla restriktioner av rörelsefriheten.
– Vi utvärderar situationen hela tiden och gör en helhetsbedömning av läget. Utifrån det fattar vi beslut om det är motiverat med skärpta restriktioner, sade Sanna Marin.
Hon betonade att det så kallade reproduktionstalet inte är den enda faktor som avgör om regeringen måste tillgripa hårdare restriktioner. Reproduktionstalet mäter hur många personer som en coronasmittad individ smittar i genomsnitt.
– Det viktigaste är att kapaciteten inom sjukvården räcker till, sade Marin.

Flockimmunitet inte målet

Hon tillbakavisade också den tidigare kritiken mot att epidemin skulle ha bromsats alltför mycket.
– Vi vet inte om teorin om flockimmunitet stämmer i coronavirusets fall. Vi försöker se till att så få människor som möjligt insjuknar. Regeringen eftersträvar inte någon flockimmunitet, sade Marin.
Den mobilapp som ska hjälpa myndigheterna i smittspårningen väntas bli klar i sommar. Marin utlovade en egen presskonferens om appen och dess tillämpning.
– Coronaappen ska bygga på frivillighet. Vi vill också trygga människors rätt till integritet när appen lanseras.
Marin ville inte ge sig in på spekulationer om tidpunkten för när besöksförbudet på alla äldreboenden ska hävas, men dristade sig till att kommentera hur äldre i övrigt ska hantera situationen.
– Vår rekommendation är fortfarande att äldre ska undvika all fysisk kontakt med andra. Det är fritt fram för äldre att själv avgöra om de trots det vill träffa sina barnbarn, men det är inte något som regeringen rekommenderar i det här skedet.
Mikael Sjövall/SPT
 
Inspelningen av presskonferensen kan ses här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter