Alla restauranger får snart hålla öppet till midnatt – regeringen vill också släppa kulturen och idrotten fria
Från och med den 14 februari kan alla restauranger hålla öppet till midnatt. Det här meddelade statsminister Sanna Marin (SDP) efter regeringens förhandlingar i Ständerhuset i Helsingfors på onsdagsförmiddagen.
– Vi slopar också indelningen av restauranger i sådana som serverar mat och sådana som i huvudsak serverar alkohol. Serveringen får pågå till klockan 23 och de ska stänga klockan 24, sade Marin till medierna som hade samlats utanför Ständerhuset.
Ministergruppen för social- och hälsovårdsfrågor kommer senare med fler detaljer om hur allt ska gå till, sade Marin. Detaljer om hur många kundplatser som får användas är ännu oklart.
– Det viktigaste budskapet idag är att restaurangerna får hålla öppet senare från och med vändagen (14.2). Tanken är att de sista restriktionerna för restauranger slopas den 1 mars, enligt Marin.
Regeringen rekommenderar också att Regionförvaltningsverken och kommunerna den 14 februari slopar regionala och lokala begränsningar som gäller evenemang, kultur och idrott.
”Vaccin är enda vägen ut”
Covid-19-utvecklingen i övriga Europa har stor betydelse för de beslut som Finlands regering ska fatta om coronarestriktioner. Det sade Marin tidigare på onsdagen, då hon var på väg till regeringens förhandlingar.
– Smittläget i Finland har en två veckors fördröjning jämfört med läget i andra länder, därför följer vi med hur allt utvecklas där.
Marin anser att det kan vara dags att se på pandemin på ett annat sätt, då många smittas men sjukhusen inte är överbelastade.
Eftersom ingen kan förutse den fortsatta smittutvecklingen måste vi fortsätta leva i viss osäkerhet, enligt Marin.
– Låt er vaccineras, det är vår enda väg ut ur pandemin.
Intyget olämpligt nu
För närvarande finns det inga planer på att igen ta i bruk covidintyget, det så kallade coronapasset. Användningen av coronapasset, för att kringgå vissa begränsningar, upphörde i slutet av december.
– Det finns inte förutsättningar eller epidemiologiska argument för att igen ta i bruk intyget, säger Marin.
Coronapasset togs i bruk då smittläget var annorlunda, och deltavarianten av viruset var förhärskande. Den nuvarande omikronvarianten beter sig på ett helt annat sätt, vilket innebär att argumenten för coronapasset inte längre anses vara hållbara.
Coronapasset har kritiserats inte bara av lagkunniga men också ifrågasatts av Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland, THL. Arbetet med att uppdatera lagstiftningen fortsätter, så att covidintyget vid behov kan användas i det fall smittläget försämras igen.
Covidintyget behövs ändå fortsättningsvis exempelvis då man ska resa utomlands.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.