Förflytta dig till innehållet

Statsledningen sade ja till Nato – president Niinistö: En ny tid börjar nu

Laura Kotila/Statsrådets kansli
Duo
Statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö vid söndagens presskonferens.

President Niinistö och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott har på söndagen dragit upp en riktlinje enligt vilken Finland ska ansöka om medlemskap i Nato efter att riksdagen har hörts.

Det berättade president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (SDP) vid en gemensam presskonferens på söndagseftermiddagen.

Redan i torsdags publicerade de två ett gemensamt ställningstagande för ett finländskt Natomedlemskap.

I lördags talade Niinistö i telefon med Rysslands president Putin och berättade då att Finland inom de kommande dagarna avser att lämna in en medlemsansökan.

”En ny tid börjar”

– Det är en historisk dag. En ny tid börjar, sade Niinistö nu.

Niinistö berättade att han kände ”stora känslor” genast på morgonen då han deltog i en minnesstund för stupade.

Han beskrev hur Finland via sitt demokratiska system under historien skapat ett tryggt land.

– Tryggheten är inget nollsummespel. När Finlands trygghet ökar, ökar också den totala tryggheten.

Niinistö betonade det täta samarbetet med Sverige.

– Under världskriget sade man i Sverige att ”Finlands sak är vår”. Vi har samarbetat mycket tätt med Sverige de senaste åren, särskilt under våren. Såsom Finlands sak är Sveriges så kan man nu också säga att Sveriges sak är Finlands.

President Niinistö målade för pressen, både inhemsk och internationell, upp hur vanliga finländare, partierna, riksdagen och regeringen nu visat hur stark demokratin är.

Via riksdagen

Statsminister Marin berömde det ”sömlösa samarbetet” mellan regeringen och presidenten. Hon sade att hon litar på att riksdagen kommer att stöda beslutet om ett Natomedlemskap.

Niinistö fick frågan varför det är viktigt att ta frågan via riksdagen nu då det inte är ett krav.

Han betonade Natobeslutets magnitud och vikten av en demokratisk process där alla beslutsfattare är insatta i vad beslutet innebär.

Niinistö konstaterade även att det slutliga beslutet i riksdagen fattas först efter att medlemsansökan ratificerats, och antydde att det kan försnabba processen att ta ärendet till riksdagen redan nu.

PresskonferensLaura Kotila/Statsrådets kansli
Stort medieuppbåd.

Mildare Putin nu – men Erdogan förbryllar

Om lördagens telefonsamtal med Putin sade Niinistö att den ryska presidentens reaktion på ett finländskt Natomedlemskap nu var mildare än tidigare, även om Putin ska ha sagt att en ansökan vore ett misstag.

– Det kan bero på att man i Ryssland insett att planerna kommit så långt att bara ett beslut fattas. En annan möjlighet är att man inte vill väcka en diskussion om saken i Ryssland. En tredje förklaring är att man faktiskt tänker så här, vilket jag hoppas, sade Niinistö om möjligheten att Rysslands inställning mildrats.

Samtidigt sa Niinistö att han är förbryllad över Turkiets president Erdogan som under den senaste månaden flera gånger pendlat mellan helt motsatta syner på ett finländskt Natomedlemskap.

– Då jag talade med honom i telefon för någon månad sedan sade han att Turkiet skulle stöda ansökan, gav Niinistö som ett exempel.

– Så jag är något förbryllad. Vi behöver ett klart svar, och jag är beredd att tala med Erdogan om de problem han nämnt.

Erdogan har bland annat hävdat att Finland och Sverige är ett hem för terrorister.

Statsminister Marin hoppas ändå att ansökningsprocessen går snabbt.

– Vi har inte fått indikationer från Nato att det skulle finnas problem med Finlands och Sveriges medlemsansökningar. Vi har sett en del uttalanden i offentligheten, men vi diskuterar saken lugnt. Jag tror inte det blir problem.

Dagliga samarbetet bör fortsätta

Natomedlemskapet förändrar inte geografin, påpekade Niinistö. Han sade att det är viktigt att det konkreta samarbetet mellan grannländerna, som alla har nytta av, fortsätter. Han gav Finska viken som exempel.

– Viken är snäv och där rör sig många oljetankers. Vi har haft ett bra samarbete med Ryssland och Estland kring det, och för att undvika olyckor. Sådant måste vi sköta i framtiden också. Jag betvivlar inte att även Ryssland vill fortsätta sådant samarbete.

Hur kommer då ett Natomedlemskap att förändra Finland? Sanna Marin sade att vi redan haft nära samarbete med Nato, och sedan länge en nära kontakt med Sverige.

– Nato kommer inte att förändra allt. Vi kommer fortfarande att ha ansvar för vårt eget försvar.

Marin tror samtidigt att ett medlemskap stärker även de baltiska ländernas och Natos försvar, och även Norden.

President Niinistö sade att ett Natomedlemskap diskuterats i 30 år.

– Jag tror inte det innebär någon stor förändring i vardagen, men nog i våra huvuden. Om man vet att ens land är tryggt så skänker det ro utan att man tänker på det.

Litar på USA

Niinistö litar på de trygghetslöften som USA:s president Biden gett Finland inför en medlemsansökan, trots att bindande säkerhetsgarantier skulle kräva ett godkännande i senaten.

Niinistö talade senast med Biden tidigare i veckan.

– Jag har inga tvivel gällande stödet från USA, sade Niinistö.

Presidenten sade att Putin inte uttalade några hot under helgens telefonsamtal.

– Vi har tidigare hört kommentarer från Ryssland och Putin om ett eventuellt finländskt Natomedlemskap, men jag hörde inget sådant nu. Men man måste vara vaken hela tiden.

Sanna Marin fick frågan om kärnvapenhotet mot Finland ökar med ett Natomedlemskap. Tvärtom, menade Marin.

– I Nato får vi ökad trygghet eftersom även Nato har kärnvapen som man kan svara med.

Marin sade att man bör vara beredd på reaktioner av olika slag från Ryssland.

– Vi har förberett oss hela våren. Vi hoppas att inget händer, men Finland är ett land av beredskap vilket pandemin visat, sade hon.

Marin konstaterade att beslutet att gå med i Nato handlar om att det aldrig mera ska bli krig i Finland.

– Jag känner en lättnad att vi kommit så här långt. Det har varit ett bra samarbete med presidenten och alla partier. Nu börjar ögonen redan vara på ratificeringsprocessen.

Utrikesminister Haavisto: Rak diskussion med Turkiet

Efter presidentens och statsministerns möte med pressen fortsatte presskonferensen med utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och försvarsminister Antti Kaikkonen (C).

Haavisto berättade att han i lördags, vid ett informellt möte i Berlin för Natos utrikesministrar, diskuterat med sin turkiska och sin svenska kollega.

– Vår diskussion med den turkiska utrikesministern var rak och ärlig. Angående terrorfrågan kunde jag berätta att organisationen PKK även är på vår terrorlista i och med att den är på EU:s. Det är klart att Natoländer, i samband med en sån här ratificeringsprocess, passar på att lyfta frågor som är viktiga för dem.

Försvarsminister Kaikkonen sade att dagens beslut inte innebär någon radikal förändring i hotbilden mot Finland.

– Vi har flera gånger konstaterat att inget omedelbart hot föreligger mot Finland. Men vi följer läget och gör nödvändiga justeringar. Vi övervakar ”24/7” och finländarna kan sova lugnt.

Han sade att vi nu eventuellt får se fler gemensamma militärövningar med Nato på sommaren.

Dagen för när ställningstagandet publicerades korrigerad till torsdag.

Dela artikeln

En kommentar: “Statsledningen sade ja till Nato – president Niinistö: En ny tid börjar nu

  1. Kenneth Nordström skrev

    Räven av Finland.
    Vår fina president som lurade folket med i euro
    Blev far som pensionär enligt Finlands lag .
    Styr Finland just nu som 70+ tack

    Oj vad jag är stolt

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter