Förflytta dig till innehållet

Staten snålar med skorna – beväringar köper egna skaftkängor för att slippa gå i gummistövlar

Arkiv/Linnea de la Chapelle/SPT
Fötter syns på liggande soldater.
Eftersom beväringarna tilldelas endast ett par skaftkängor har Försvarsmaktens Logistikverk gett en order om att statens kängor endast används i utbildning där de hålls torra.

I Dragsvik benämns de ”maihare” från finskans ”maihinnousukengät” som rakt översatt betyder landstigningsskor.

Men det blir inte mycket landstigning men statens skaftkängor just nu. Det finns en nationell order om att det enda paret som numera delas ut ska hållas torrt. I stället använder beväringarna gummistövlar eller egna vandringsskor i terrängen.

Försvarsmakten Logistikverk har fattat ett nationellt beslut att dela ut endast ett par skaftkängor per beväring i stället för två. Tidigare var det kutym att man hade ett par för terrängen och ett par för permission.

Men med endast ett par kängor är slitaget större och om de till exempel blir blöta finns det inte möjlighet att torka dem. Användningen av skodon bestäms beroende på terräng, situation och utbildning. Men enligt Logistikverkets order ska skaftkängorna användas i utbildning där de hålls torra, det vill säga främst i kasernförhållanden och på permission.

Det här har lett till att användningen av gummistövlar i terrängen har ökat. Men det har också lett till att beväringarna köper egna vandringskängor.

Det är inte direkt skönt, om vi säger som så.

Victor Gustafsson om att gå i statens stövlar

Beväringar på brigaden intygar att det är stövlar som gäller eftersom ”firmans maihare” inte får användas i skogen. Victor Gustafsson från Ekenäs säger att ordern är att man inte får gå med statens skaftkängor utanför brigaden om det inte gäller permission.

Han säger att det är slitsamt för fötterna att gå med stövlar.

– Det är inte direkt skönt, om vi säger som så.

Han har nyligen skaffat ett par egna ”vettiga vandringsskor” för cirka 200 euro. Han säger att de flesta i hans stuga har skaffat egna skor. Han tycker det är synd att inte alla har den möjligheten. Å andra sidan är inte heller statens skaftkängor bra att gå med för alla.

– Men ändå betydligt bättre än stövlar, säger han.

En annan beväring som ÅU varit i kontakt med säger att han var tvungen att skaffa egna kängor eftersom han inte kunde marschera i stövlar. De gav honom skavsår som krävde vård vilket ledde till att han inte kunde delta i utbildningen vissa dagar. Eftersom han behövde ett par hållbara och fungerande kängor fick han betala över 200 euro för dem.

Inte märkts i sjukstugan

Medicinalkaptenlöjtnant Richard Lundell på Centret för Militärmedicin säger att man ur medicinsk synvinkel, det vill säga beväringarnas hälsovård på Försvarsmaktens hälsostationer, inte har sett någon markant förändring i till exempel mängden av fotskador eller dylikt.

– I fall att det skulle ha gjorts större förändringar i användningen av skor och/eller stövlar, så har det inte noterats i en ökning av skador. I teorin är det ju möjligt att beväringar har fått till exempel mer skavsår, som de har skött själva i stället för att söka sig till mottagningen, men det är spekulation, svarar Lundell per e-post.

Lundell säger att det redan under hans tjänstgöring i Dragsvik fanns många som skaffade egna skor eftersom de upplevde att Försvarsmaktens skaftkängor inte var så bra för just dem.

– Det är ju väldigt individuellt vad som passar vem. Själv använder jag som aktiv jägare alltid stövlar i skogen eftersom jag upplever att det är det bästa sättet att hålla fötterna torra, vilket är ytterst viktigt för att undvika skavsår.

Dela artikeln

En kommentar: “Staten snålar med skorna – beväringar köper egna skaftkängor för att slippa gå i gummistövlar

  1. Fredrik Bäck skrev

    Det är ju ganska bedrövligt att inte få gå i riktiga march kängor i skogen!
    Gummistövlar hela tiden.
    Skärpning!
    De jag använde i skogen var så bra att jag kunde åka på permission med samma!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter