Staten har förlorat 90 miljoner euro på elbolagen Carunas och Elenias skatteplanering, uppskattar Finnwatch

De privata eldistributionsbolagens drastiska prishöjningar och höga vinster har igen lett till en offentlig diskussion och regeringen utreder verktyg för att stävja prishöjningarna som finländarna fått känna av under de senaste åren. Finnwatch vill uppmärksamma att de stora privata elbolagen Caruna och Elenia har fortsatt med sin aggressiva skatteplanering och medborgarorganisationen uppskattar att finska staten har förlorat nästan 90 miljoner i uteblivna skatteintäkter under de senaste fem åren.
Delägarlån och ränteavdrag
Företagen har kunnat kringgå samfundsskatt genom att ta så kallade delägarlån med hög ränta. Genom detta har bolagen kunnat göra ränteavdrag i beskattningen och slutresultatet är att fast företagen uppvisat stor vinst har räntekostnaderna varit så höga att deras skatteprocent varit låg.
– De aktörer som äger koncernerna är samma aktörer som erbjuder lånen som koncernerna betalar hög ränta på. Dessa räntor minskar sedan koncernernas skattepliktiga vinst, säger Finnwatch skatteexpert Saara Hietanen.
Kunde bekämpas med lagändring
Caruna har lån med 8,5 procents ränta och Elenia har lån med hela 12 procents ränta. Caruna betalade 2019 bara 12 miljoner euro i samfundsskatt i Finland, vilket är ungefär 7 procent av det finska dotterbolagets vinst.
– Den här formen av aggressiv skatteplanering skulle kunna bekämpas genom att ändra lagen om ränteavdrag. Detta skulle ha skett 2018 i enlighet med EU:s direktiv för att motverka skatteflykt. Det fanns också med i lagförslaget, men den paragrafen togs sedan bort, säger Hietanen.
Det bolag som ligger högst upp i Carunas ägarstruktur är ett holländskt bolag. Nederländerna brukar räknas som ett skatteparadis på grund av landets låga företagsbeskattning. Elenia har ägare både i Nederländerna och i Luxemburg, som också är ett skatteparadis.
Caruna bildades 2014 när statsägda Fortum sålde ut sin eldistribution.
Detta kan vi elförbrukningsbetalare, dvs t.ex. Carunas tvångskunder på Kimitön, tacka vår gröna ägaransvariga minister P. Haavisto för, då han och den dåvarande regeringen förespråkade säljandet av elstamnätet.
Lika förbryllande är de uttalanden av Energiförbundets vd, att inget konstigt med 30 % prisstegringar. Sedan sägs det att i Finland inte finns korruption…’