Staten ger 4,5 miljoner till spårvägen i Åbo — planeringen av entimmeståget fortsätter


Staten stöder Åbo stad i planerandet av spårvägen. ÅU-foto
Regeringen förbinder sig till att finansiera byggande och trafikarrangemang i stora stadsregioner i Finland med 936 miljoner euro fram till 2031.
Staten och stadsregionerna Helsingfors, Åbo, Tammerfors och Uleåborg har förhandlat fram avtal om markanvändning, boende och trafik för åren 2020–2031. Avtalen måste ännu godkännas av statsrådet samt städernas och kommunernas beslutande organ.
Största delen av statsfinansieringen i avtalen utgörs av stöd till trafikarrangemang. Staten stöder hållbara trafikarrangemang som järnväg, spårväg och andra trafiklösningar med en rekordstor summa på 756 miljoner euro. Största delen av pengarna går till järnvägs- och spårvägsprojekt.
Kommunernas motprestation: 675 miljoner euro
Villkoret för statsstödet till trafikarrangemang är att kommunerna förbinder sig till att själva satsa sammanlagt 675 miljoner euro på trafikarrangemangen. Förhållandet mellan statsstödet och kommunernas egna ekonomiska satsningar varierar mellan olika trafikprojekt.
— När det är frågan om ett statligt spårprojekt eller ett annat statligt projekt är statens andel i regel antingen 100 procent eller 70 procent. När det däremot i huvudsak handlar om städernas interna trafik, som i och för sig kan gå över kommungränser, är statens andel 30 procent, sade kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) på en presskonferens på onsdagen.
Därtill finns det enligt Harakka en tredje kategori mellan dessa alternativ: projekt som är viktiga både för staten och för en viss kommun. Stadsbanan som planeras i Esbo är exempel på ett sådant projekt, och i det fallet betalar staten hälften av den uppskattade kostnaden på 275 miljoner euro medan regionens kommuner står för den andra halvan.
Stadsbanan i Esbo är en del av den planerade snabba tågförbindelsen mellan Helsingfors och Åbo.
4,5 miljoner euro till spårvägen i Åbo
Avtalen mellan staten och stadsregionerna innehåller till exempel satsningar på regionaltågtrafiken i huvudstadsregionen och Tammerforstrakten. För Åboregionens del innebär avtalet med staten bland annat att planeringen av den snabba tågförbindelsen till Helsingfors fortsätter.
Åbo stad och staten kommer också att inleda förhandlingar om finansieringen av ombyggnaden av järnvägssträckan mellan bangården och Kuppis. Utgångsläget i förhandlingarna är att statens andel av finansieringen är 50 procent.
Staten förbinder sig också till att betala 30 procent, högst 4,5 miljoner euro, av planeringen av spårvägen i Åbo. Åbo stadsfullmäktige beslöt i april att inleda planeringen av en spårvägsförbindelse genom staden endast om statens eller en tredje parts finansieringsandel uppgår till minst 30 procent. Kostnadsuppskattningen för planeringen är 15 miljoner euro.
180 miljoner euro till byggande
I avtalen mellan staten och stadsregionerna förbinder sig staten också till att finansiera utveckling av bland annat vägar och gång- och cykelleder med sammanlagt 72 miljoner euro, och kollektivtrafik med sammanlagt 74 miljoner euro.
Utöver satsningarna på trafikarrangemang innehåller avtalen en överenskommelse om statlig finansiering till markanvändning och byggande. Bostadsproduktionen är ett fokusområde, och staten förbinder sig till att finansiera kommunalteknik och byggande av bostadshus med 180 miljoner euro åren 2020–2023.
Befolkningsmängden i stadsregionerna förväntas fortsätta öka kraftigt, så en försnabbning av bostadsproduktionen är ett av avtalens centrala mål. Genom att stödja bostadsproduktionen kan staten försäkra sig om att det finns boendealternativ till ett skäligt pris, sade miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna) på presskonferensen.
Omfattande investeringar i trafikarrangemang
Enligt de avtal om markanvändning, boende och trafik som staten och fyra stora stadsregioner förhandlat fram fördelar sig investeringarna i olika trafikprojekt så här:
Utveckling av järnvägstrafiken: Staten 473 miljoner euro, kommunerna 182 miljoner euro.
Utveckling av spårvägstrafiken: Staten 137 miljoner euro, kommunerna 357 miljoner euro.
Utveckling av bland annat vägar, gående och cykling: Staten 72 miljoner euro, kommunerna 62 miljoner euro.
Utveckling av kollektivtrafiken: Staten 74 miljoner euro, kommunerna 74 miljoner euro.
Totalt: Staten 756 miljoner euro, kommunerna 675 miljoner euro.
Summorna är preliminära uppskattningar.
Emma Strömberg/Mikael Piippo
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.