Staten beviljar nästan två miljoner euro i stöd till lokalt energibolag som ska effektivisera värmeåtervinning och ta tillvara värme från havsvatten

Arbets- och näringsministeriet har fattat de första besluten om investeringsstöd för projekt som snabbar upp processen att slopa stenkol som energikälla.
Sammanlagt beviljades 7 715 880 euro i stöd för fyra projekt. Ett av dem utförs av Åbonejdens Energiproduktion (Turun Seudun Energiantuotanto Oy, TSE). Bolaget ska effektivisera värmeåtervinningen vid sitt kraftverk i Nådendal samt tillvarata värme från havsvatten.
TSE beviljas nästan två miljoner i stöd, totalt 1 938 180 euro.
TSE har satsat på mer miljövänlighet tidigare och informerade i somras om att man kommer att investera i en anläggning för mottagning och inmatning av återvinningsbränsle.
Anläggningen kommer att finnas i anslutning till kraftverket i Nådendal och
möjliggör att TSE i Nådendal under år 2022 kan sluta använda stenkol i sin fjärde enhet.
Koldioxidutsläppen från energiproduktionen skulle då minska med mer än 60 000 ton per år.
Fortum och Vasa Elektriska fick också stöd
Teknik som baserar sig på annan teknik än förbränning vid produktionen av fjärrvärme prioriterades då ministeriet valde vilka som beviljas stöd.
De andra företagen är: Fortum Power and Heat Oy som beviljades cirka 3 000 000 euro i stöd för att bygga en anläggning för luftvattenvärmepumpar i Vermo i Esbo, samt Vasa Elektriska Ab som fick nästan 1 860 000 euro för tillvaratagande av värme ur avloppsvatten från Påttska avloppsreningsverket.
Vasa Elektriska fick också 860 000 euro för att ta tillvara värme från spillvärme vid provkörningen av Wärtsilä Smart Technology Hubs motorer.
– Dessa stödbeslut och projekt är endast dellösningar, men det viktiga är att Esbo, Vasa och Åbo förbinder sig att upphöra med förbränningen av stenkol helt och hållet innan 2025 är slut. Detta stöder på ett betydande sätt Finlands mål om koldioxidneutralitet, eftersom nästan 40 procent av utsläppen från fjärrvärmeproduktionen härstammar från stenkol. Av växthusgasutsläppen inom hela Finlands energisektor utgör stenkol 12 procent, säger näringsminister Mika Lintilä i ett pressmeddelande.
I enlighet med lagstiftning från 2019 blir det förbjudet att använda stenkol som bränsle för el- eller värmeproduktion i Finland från och med den 1 maj 2029.
I regeringsprogrammet finns en skrivelse om att stöda investeringar till energibolag som slutar använda stenkol senast 2025.
Sammanlagt 90 miljoner euro har reserverats för investeringsstödet. De som är intresserade kan ansöka via Arbets- och näringsministeriet innan mars 2021.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.