Startade en samtalsgrupp för kvinnor – vill prata om sex, mens och självkännedom

Ta till exempel PMS. Om vi inte lyssnar till kroppen och dess behov mår vi ännu sämre. När man blöder borde man ta det lugnare och trappa ner på tempot.
Jenny Sumelius har svårt att peka på en punkt då allting började. Redan som ganska ung intresserades hon av sex och allt vad det innebär. År 2016 slutförde hon sin utbildning som sexualrådgivare.
Trots att utbildningen kanske rörde vid djupare teman, kändes den rätt teoretisk då. Några år senare, när en livskris tvingade henne att arbeta med sig själv, fick hon chans att fördjupa sig i frågorna kring sexualitet och välmående.
Hon började inse att sexualiteten också kan vara ett sätt att hitta tillbaka, eller fram, till sig själv.
– Jag insåg till exempel att jag varit en ”people pleaser” (en person som alltid är till lags för andra). Jag har låtit människor trampa på mig. Jag insåg också att jag kanske misstagit kärlek för rädslan att vara ensam.
Vad hon sakta började följa är vad en del skulle kalla för intuition eller magkänsla – den där inre rösten vi uppmuntras men sällan minns, vågar eller fattar att lyssna till.
Jenny Sumelius kallar den för Yoni. Yoni är sanskrit för bland annat vagina. Inom hinduismen är Yoni en symbol för gudinnan Shakti som frambringar feminin makt.
– Numera, om något känns svårt, tar jag en stund där jag lägger handen på min Yoni och ”pratar” med henne. Ofta får jag ett tydligt svar.
Kroppen vet bäst
För Sumelius är det Yoni, för någon annan kan det vara något annat: Var och en måste hitta sin metod, säger hon.
Hon förnekar inte sin spirituella touch. Mest av allt önskar hon att flera skulle prata om och lära sig stärka sin egen sexualitet, eller personlighet. Att lyssna till sig själv.
Bland annat menstruationscykeln, som berör åtminstone hälften av alla människor under största delen av livet, är något vi borde beakta mer i vardagen, säger Sumelius.
Hon är långt ifrån den första att prata för att ta in hela menscykeln – vars olika skeden påverkar kropp och psyke på olika sätt under hela månaden – och inte bara blodet som kommer någon gång i månaden.
– Ta till exempel PMS. Om vi inte lyssnar till kroppen och dess behov mår vi ännu sämre. När man blöder borde man ta det lugnare och trappa ner på tempot.

Sumelius hänvisar till olika rytmer för män och kvinnor, och menar att kvinnor är tvungna att leva enligt båda – den yttre, manliga, som styr samhället och den inre, kvinnliga.
Också när det kommer till smärta finns det ingrodda föreställningar om vad och hur mycket som är normalt.
– Som kvinna har jag haft dagar då jag inte vill lägga in min menskopp. Men i stället för att lyssna på mina kroppssignaler har jag mekaniskt lagt in den ändå.
Sårbarheten förenar
Efter att ha påbörjat det livslånga arbetet med att lära känna och acceptera sig själv, vill Sumelius nu dela sina erfarenheter med andra kvinnor.
På Instagram är hon aktiv med kontot yonilovefinland. I våras startade hon också en grupp på Facebook. Tanken med gruppen var att skapa en plattform där kvinnor kan mötas och öppet diskutera och dela erfarenheter kring just sexualitet och självkänsla – och lära sig lyssna till sin egen kropp.
– Jag blev trött på att det inte fanns den gemenskapen och ett ställe att prata om de här sakerna. Jag vill inte predika för andra, utan diskutera tillsammans.
Än så länge är det mest vänner och bekanta som gått med i gruppen, där diskussionen enligt behov förs på svenska, finska eller engelska.
I framtiden drömmer Sumelius om att starta en egen business och mötas i verkliga livet.
– Att se varandra i sårbarheten, det ger en jäkla stor känsla av samhörighet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.