Förflytta dig till innehållet

Stark lokal prägel på den anrika Potatisfestivalen i Nagu som firades i fint sommarväder – se bilder!

Tuuli Meriläinen
En familj med två barn och två vuxna sitter framför pysselbord på en marknad på sommaren.
För Cecilia, Christopher och Sami Saarnisto samt Kristiina Heinua är det en tradition att besöka skärgården en vecka för midsommar.

Den årliga potatisfestivalen De vita päron – som alltmer blivit en marknad med lite av varje – hade också i år tur med vädret.

Antalet försäljare var rekordstort, trängseln bland försäljningsborden var tidvis stor och kön till kaféet i Kajutan var lång.

Orkestern Sointuveikot höjde stämningen med blåsmusik och de uppträdde också med den obligatoriska Evert Pärons sång om den härliga Nagupotatisen. En liten guldkant på dagen var Ove Svanström som också i år sjöng Kuckuvisan på Nagudialekt.

Tre män som sjunger iklädda kostymer och halmhattar.Tuuli Meriläinen
Sointuveikot uppträdde med blåsmusik och sång. Här bara en del av orkestern.

På förmiddagen delade kulturföreningen Multiculti ut utmärkelserna Årets potatisknöl. Den första knölen gick till Fred Sundén för att han i över ett decennium verkat som skolfarfar och varit en vuxen resurs i årskurserna 7–9 under lektionerna i matematik, fysik och kemi. Fred har också varit aktiv i Röda Korset i Nagu och Nagu krigsveteraner.

De andra två knölarna tilldelades Art-Durs Tom Grönroos och Åsa Sundström. Multiculti motiverar utnämningen med att Grönroos i över 20 år gjort ett betydande arbete inom musik- och kostundervisning för barn.

Avgående rektor Sundström har under nästan lika lång tid varit en oumbärlig koppling mellan Art-Dur och barn i skolåldern.

Man som mottar ett pris på en marknad.Tuuli Meriläinen
Fred Sundén fick motta den första Årets knöl bland annat för att han i över ett decennium verkat som skolfarfar och varit en vuxen resurs i åk 7-9 under lektionerna i matematik, fysik och kemi.

Också föreningen Pro Nagu, som fyllde 15 år förra året, fick motta en potatisknöl för sitt arbete till förmån för lokalsamhället.

Årlig tradition

– Vi bor alltid på Airisto veckan för midsommar och försöker hitta nya ställen i skärgården. Förra året var vi ända ut till Houtskär. Vi har blivit helt förtjusta i skärgårdslivet, säger Heinua.

Vid Multicultis konstbord gör barnen Cecilia och Christopher Saarnisto potatiskonst. Sami Saarnisto och Kristiina Heinua berättar att potatisfestivalen är en tradition. De kommer från Karleby men har besökt Åboland regelbundet i sju års tid.

De ska ännu besöka ponnyridningen och sagotältet där Henrika Andersson läser högt ur sin nya Nagu-nalle-bok. Glass på restaurang Köpmans hör också till traditionen.

Två kvinnor bakom marknadsbord på skärgårdsmarknad.Tuuli Meriläinen
Veterinär Pauliina Pietilä och klinikdjurvårdaren Janina Karlsson pratade på gamla och nya kunder.

En nykomling på årets festival är veterinärmottagningen LizVet från Korpo. Veterinär Pauliina Pietilä berättar att hon och klinikdjurvårdaren Janina Karlsson är på plats för att visa upp sin verksamhet. Pietilä säger att hon redan i sommar behandlat tio akuta ormbett.

– Värmen i kombination med att folk städade upp på stugorna jagade fram ormarna, men nu har det varit lugnare den sista tiden.

På marknaden finns också många föreningar och organisationer representerade, bland annat Folkhälsan, Nagu Hembygdsförening och Skärgårdshavets Unesco-biosfärområde. Den sistnämnda firar 30 år i år och vid biosfärområdets tält kan man slå knopar under ledning av Bo Gyllenberg och biosfärområdets ambassadör Janne Göransson visade barn och vuxna hur man täljer barkbåtar.

Många barn trängs runt ett lågt bord där en man i hatt lär ut hur man täljer barkbåtar.Tuuli Meriläinen
Janne Göransson som är biosfärområdesambassadör lär ut konsten att tälja bakbåtar med ett biosfärområdessegel.

Och ingen Potatisfestival utan nypotatis. Vid Nagu Rotaryklubbs bord säljer Maija Elenius och Karl-Johan Lehtinen potatis för att hjälpa de lokala odlarna som har fullt upp denna tid på året. Att folk kommit till marknaden för att köpa potatis är uppenbart. Klockan är bara halv elva och av cirka 100 kilo som de hade från början finns bara ungefär 20 kvar.

– Potatisen kommer från gårdarna Vinappa och Björkdal. Jag har provkokat potatis från samma producenter hemma och vet att kvaliteten är mycket bra, säger Elenius.

En man klädd i röd hacka och en kvinna klädd i mörkblå jacka säljer potatis på marknad.Tuuli Meriläinen
Karl-Johan Lehtinen och Maija Elenius hjälper potatisodlarna att sälja nypotatis på Potatisfestivalen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter