Stark i Artukais har nu öppet också nattetid – ”När snön smälter exploderar säsongen”

Byggvaruhandeln Stark har förnyats en hel del under de senaste åren, efter förvärvet av företaget Puukeskus 2014. Fokus ligger nu mer på professionella byggare, både riktigt stora och små.
– Den klassiska Hiace-skåpbilen med släpvagn är fortfarande en ganska vanlig syn på vår gård, säger Ville Ylitalo, enhetschef för Stark i Åbo.
Då byggbranschens vardagsrutiner förändras har också affären i Artukais gått in för att vara öppet dygnet runt. Sedan tidigare har kedjan samma koncept i tre andra tillväxtcentra: Vanda öppnade våren 2020, därefter gjordes samma sak i Uleåborg och Tammerfors.
– Kundernas behov har förändrats.
Testade först en vecka
Starks ”Nonstop”-koncept innebär att också privata kunder kan köpa byggvaror när som helst. Portarna är visserligen stängda nattetid, men man kommer in genom att ringa.
– Vi arbetade faktiskt redan hela förra veckan enligt det nya konceptet, för att se hur de nya rutinerna skulle fungera, säger Ylitalo.
Den primära idén är inte att Stark räknar med rusning på natten, utan det handlar också om att omorganisera arbetet i affären. En kund kan göra en beställning sent på kvällen och sedan låta varorna avhämtas tidigt på morgonen – eller få dem levererade då.
De anställda som jobbar nattetid kan ordna kundernas order, göra lagerarbete eller sköta sådant som det inte alltid finns tid att sköta dagtid.
– Tanken är att kundbesöken blir smidigare, säger Ylitalo.

Själva affärskonceptet har också setts över. Affären i Artukais har en ny ingång och ordningen i den stora hallen har setts över.
– Vi har inte det största urvalet men tanken är att många ska se det de behöver bums då de vandrar in.
På exempelvis kakelplattorna finns dekaler med texten ”i lager” eller ”fås inom 1-3 dagar”, från logistikcentralen i Orimattila i Päijänne-Tavastland.
Den två hektar stora Artukaisenheten, som sysselsätter 55 personer, utgör också en distributionscentral för ett större område. De yttre gränserna ligger ungefär vid Salo, Forssa och Letala.
Logistiken är särskilt utmanande i mer urbana miljöer. Därför är det noga med leveransernas storlek och de tider de avhämtas eller levereras.
– I Åbo byggs mycket centralt, på trånga platser, där det inte finns en möjlighet att förvara stora mängder byggvaror.
Rekryterar fler
Ylitalo, ursprungligen från Idensalmi, kom till Åbo då Stark öppnade sin affär i Skansen, 2012. Från och med 2017 har han varit i Artukais. Han Ylitalo är ingenjör, specialiserad på skogsekonomi, men gjorde som ung sin praktik på en järnhandel och blev på den vägen.
I och med dygnetrunt-konceptet behövs fler anställda i Artukais, så företaget har en konstant rekrytering.
– Vi har flera lediga jobb, men det är särskilt svårt att folk som kan jobba deltid. Det som är fint är att vi har fått hundra sommarjobbsansökningar till enheterna i Åbo.
Trots att kedjans huvudsakliga målgrupp är företag som verkar året runt märks årstiderna också här.
– Vi har haft en livlig vinter, endast julveckan var lugn, men när snön smälter exploderar säsongen.
Allt började i Viborg
Bolagets rötter går tillbaka till Starckjohann & Co, som grundades av tysken Peter Starckjohann i Viborg 1868.
Under och efter 1990-talets recession har bolaget olika ägare. Varumärket Starkki tas i bruk.
Efter köpet av Puukeskus 2014 bytte bolaget namn till Stark, enligt den danska ägaren Stark Group.
Finska Starks omsättning var i fjol cirka 610 miljoner euro. Bolaget, som sysselsätter cirka 1 100 personer, har en marknadsandel på nästan 20 procent inom sin bransch.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.