Ständigt behov av hjälp åt flyktingar i Åbo – Malena Björkgren är Åbo svenska församlings flyktingkoordinator


På ny post. Malena Björkgren jobbar som Åbo svenska församlings flyktingkoordinator sedan augusti. Det är en alldeles ny tjänst som församlingen tillsatt eftersom behovet av hjälp och stöd till asylsökande och flyktingar ännu är stort. Foto: Annina Suominen
Sedan augusti har Åbo svenska församling en flyktingkoordinator – Malena Björkgren.
Björkgren jobbade tidigare som församlingspastor för ÅSF, men var även aktiv inom församlingens flyktingverksamhet från och med 2015 då allt flera asylsökande började anlända till Finland.
Björkgren utförde även en hel del frivilligarbete vid sidan av jobbet. Behovet av mera hjälp för asylsökande var – och är ännu – stort.
Efter att hon kommit tillbaka från den senaste föräldraledigheten började hon arbeta som flyktingkoordinator på halvtid, en alldeles ny tjänst som finansieras åtminstone tre år framöver.
Stort behov av hjälp
Björkgren är glad och tacksam över möjligheten att få arbeta med det hon brinner för och som känns meningsfullt.
– Det är det här som jag upplever att kyrkan ska arbeta med i dag, att ge stöd och visa gästfrihet till flyktingar.
Åbo svenska församling är en av de instanser som varit till hjälp för de som tvingats fly sina hemländer.
Inte minst sedan 2016 då ändringar i landets lagstiftning försämrade asylsökandes rättsskydd märkbart. Ändringen innebar bland annat att rättsbiträden endast får närvara vid Migrationsverkets intervju med den asylsökande om det bedöms vara nödvändigt ”av särskilt vägande skäl”. Lagen förkortade också märkbart besvärstiden för asylärenden.
Bortfallet av rättsbiträden har gett upphov till en av flyktingkoordinatorns arbetsuppgifter: att följa med asylsökande till Migrationsverkets enhet i Reso och agera stödperson i intervjuerna som ska ligga till grund för besluten om asyl.
Det handlar om att förbereda asylsökanden inför intervjun så att hen får fram det hen vill ha sagt och att lyfta fram nödvändig information, men också om att vara ett moraliskt stöd, en trygg person som hen kan känna sig bekväm med.

Irakiern Al-Sultani Samer hör till de som flydde till Finland hösten 2015. Han har varit medlem i ÅSF i ett och ett halvt år. Foto: Annina Suominen
Svampplockare och lacrossespelare – alla har något att bidra med
Björkgrens arbete går också ut på att hjälpa de nyanlända med praktiska bestyr; att organisera flyttlass, att höra sig för om någon kan skänka ett par gardiner eller andra husgeråd, eller att hitta personer som har tid att umgås med de asylsökande.
Även personer som fått uppehållstillstånd behöver hjälp.
– Just nu har vi en familj där pappan varit i Finland sedan 2015 medan resten av familjen just kommit hit. De behöver en större lägenhet och jag försöker hjälpa dem i sökandet, men de skulle också behöva ett nätverk av människor runt sig.
Många som söker stöd hos ÅSF behöver hjälp med just vardagsbestyren. Flera frivilliga behövs alltid.
– Det behöver inte handla om att hjälpa till med juridiska processer, det kan handla om att visa en familj var biblioteket finns och umgås en stund. I vår grupp har vi till exempel haft några som sysslar med lacrosse som bjöd in oss att testa på det. En gång var det en svampexpert som hörde av sig och erbjöd att ordna en svamputflykt i skogen. Det är väldigt varierande.
Vad går då pengarna från välgörenhetskonserten till?
– De kan finansiera en kurs i svenska eller finska för en asylsökande eller till utflykter; till exempel åkte vi till Nagu i fjol och till Senaps lägergård på Kakskerta i år. De går också till oförutsedda behov som en flykting kan ha, exempelvis om ens glasögon går sönder.
Malena Björkgren
Född: I Karleby.
Bor: I Åbo sedan 1997, då hon flyttade hit för att studera teologi.
Jobbar: Som flyktingkoordinator på halvtid vid Åbo svenska församling sedan augusti. Har tidigare jobbat som församlingspastor i Kimitoön och Åbo.
Familj: Man och två barn.
LÄS OCKSÅ:
Konsert till förmån för Åbo svenska församlings flyktingarbete på lördag
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.