Stämningen var på topp på flottrace i Houtskär


Deltagarna var kreativa med flottbygget och i slutet tilldelades alla diplom. Foto: Klara Fält
På torsdagen ordnades Crazy Raft Race i samband med Houtskärdagarna.
– Programmet på Houtskärdagarna är samma år efter år, så nu tyckte jag att det var dags för något nytt, säger Cynthia Brunow, eldsjälen bakom evenemanget.
Crazy Raft Race var en tävling mellan olika lag som skulle färdas en kort sträcka på vattnet med en flotte de byggt själv. Tävlingen var indelad i två klasser, en där laget med den snabbaste flotten vann och en annan där laget med den roligaste farkosten tog vinsten.
Moa Lindqvist och Lotta Fagerlund hade byggt den snabbaste flotten i år, Miss Piggy.
– Lotta gillar grisar, så därifrån fick vi idén att bygga en grisflotte, berättar flickorna.
De började bygga Miss Piggy två veckor före tävlingen och uppger båda att arbetet gick bra och att det gick smidigt att färdas med flotten.

Miss Piggy, som byggdes av Lotta Fagerlund och Moa Lindqvist, var den snabbaste flotten i tävlingen. Foto: Klara Fält
Priset för den roligaste flotten gick till Magnus Östermans och Ronny Eliassons flotte Isa.
– Då återvinning är dagens melodi bestämde vi oss för att bygga vår farkost av ett gammalt Husqvarna frysskåp. Dessutom lärde vi oss av Titanic att is i farkosten är bättre än is mot farkosten, och därför tyckte vi en frys kunde vara lämplig. Flotten är komplett med dryckeshållare, ankare samt svärd att försvara sig mot pirater med, uppger männen.

Ronny Eliasson och Magnus Österman byggde sin flotte Isa av en gammal frys.
En annan imponerande farkost är Aktialagets C/S Fraktia. Flotten byggdes av Carola Åkerberg, Monica Andersson, Helen Rosenqvist-Phalen, Boris Lindström och Karl-Henrik Stuns.
– Det gick åt fem cyklar för att bygga flotten. Då evenemanget samtidigt fungerade som en insamling för cancerbekämpning bestämde vi oss för att ha rosa bandet som tema för vår farkost, berättar gänget.
Laget jobbade ännu sent kvällen innan med finslipning av flotten, före den slutligen kunde sjösättas och döpas med champagne.

På bilden syns både besättningen och ingenjörerna för C/S Fraktia.
Idén till evenemanget fick Brunow från ett liknande flottevenemang som ordnas i Newbury i England, där man färdas på kanaler. Intäkterna från evenemanget går till olika välgörenhetsändamål.
– Vi bestämde oss för att intäkterna från vårt evenemang skulle gå till cancerbekämpning, berättar Brunow, som själv har mist familj på grund av sjukdomen och även jobbat som volontär för cancersjuka i Spanien.
Till evenemanget trycktes 120 t-skjortor med texten ”Houtskär Fights Cancer” (Houtskär bekämpar cancer), som sedan såldes på plats. Alla skjortor gick åt.
I tävlingen deltog sammanlagt åtta lag varav alla kom torra i mål, utom ett som sjönk redan innan startskottet.
– Stämningen är på topp och evenemanget har skapat samhörighet då vuxna och barn hjälpts åt att bygga flottarna, kommenterar Eva Williams och Mikael Grannas, som fungerade som tävlingens domare.
Brunow uppger att de definitivt kommer att ordna evenemanget nästa år igen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.