Förflytta dig till innehållet

Stadshuset i Pargas granskas efter att fukt hittats i väggarna – Kombilahusets framtid öppen på längre sikt

Mikael Heinrichs
en gul stenbyggnad med ett blått sopflak utanför
Det är i huvudsak i första våningen mot Ämbetshuset som man hittat de fuktiga partierna.

Strax innan årsskiftet smög en kort notis (ÅU:s papperstidning 28.12.2022) med rubriken ”Renovering i stadshuset” sig så gott som obemärkt förbi.

Man skulle renovera arbetsrummen i stadshusets första våning, de som ligger i den norra ändan av byggnaden mot Skärgårdsvägen. Renoveringen beräknades bli klar inom mars månad.

Den bakre gränsen ser fortfarande ut att hålla, men orsaken till renoveringen benades aldrig ut desto mer ingående.

en gul stenbyggnad med ett blått sopflak utanförMikael Heinrichs
Den nyare delen av stadshuset byggdes ursprungligen som banklokal år 1986.

Fuktfynd ligger bakom

Faktum är att man i undersökningar hittade orsak att öppna konstruktionerna i den ändan av huset. Det man hittade var fukt i väggarnas nedersta delar mot marken.

Stadens fastighetschef Seppo Pihl bekräftar att man hittat fuktiga partier och att man misstänker problem med dräneringen, eftersom det i första hand handlade om fukt på yttre sidan av väggarna.

Fukt hittades också på andra ställen i nedersta våningen av stadshusets nyare del, som ursprungligen är från 1986.

ett gammalt tidningsurklipp med en bankfastighetPargas Kungörelser 18.9.1986
Pargas Sparbanks dåvarande huvudkontor invigdes den 15 september 1986 och hade då kostat 18,8 miljoner mark att bygga och inreda.

Den nyare delen av stadshuset byggdes av Pargas Sparbank som banklokal år 1986. I början av 1990-talet sålde banken fastigheten till staden och man byggde ihop det gamla stadskansliet och ”bankhuset” till dagens stadshus.

– Exakt varifrån fukten i mitten av huset på nedre plan härstammar vet vi inte. Där har den åtminstone inte kommit från marken och den har inte heller krupit upp i konstruktionerna. En teori är att det blivit fukt kvar då golvet tvättats, säger Pihl.

Ventilationen har också strulat

I undersökningarna har man också märkt av problem med ventilationen som inte fungerat optimalt.

– Det kan också ligga bakom de problem som personalen upplevt, men det borde gå att fixa med justeringar. Vi installerade ett nytt ventilationssystem för några år sedan, säger Pihl.

Samtidigt betonar han att det inte handlar om någon totalsanering och katastrof – utan om att bra inomhusluft kräver en ordentlig renovering.

– Med facit på hand visade det sig att det var rätt beslut att börja renovera i slutet av fjolåret, trots att det krävt en del omändringar och flexibilitet av personalen.

Ska kollas grundligt

Personalen som tidigare arbetat i den delen av huset har nu flyttats till andra utrymmen i stadshuset.

– Vi har flyttat skåp och möbler till den del av huset där social- och hälsovården tidigare hade sina utrymmen. Än så länge har vi klarat oss med interna flyttlass.

en byggarbetsplats inomhusMikael Heinrichs
Den nu pågående renoveringen i stadshuset ska vara klar inom mars månad.

Då man en gång börjat kolla på fastigheten valde man samtidigt att också titta på andra delar av huset på samma gång, främst med tanke på kommande utrymmesbehov men också för att kunna åtgärda eventuella problem i förebyggande syfte.

– Efter att vi har skapat oss en helhetsbild av läget ska vi också ta både inomhusluft- och materialprover. Vi håller ett personalinfo kring det här den 3 mars, säger Pihl.

Renoveringen av rummen på första våningen beräknas bli klar inom mars, men om man hittar något annat som behöver åtgärdas är förhoppningen att kunna fortsätta med de eventuella ingreppen i samma veva.

Senast i slutet av mars ska hela huset ha gåtts igenom.

– Samtidigt ska vi kartlägga utrymmesbehovet i stadshuset. En del tjänster sköts i fortsättningen externt och en del anställda jobbar på distans.

Vattenskada för för tre och ett halvt år sedan

I juni 2019 drabbades Pargas stadsbibliotek av en vattenskada då en vattenbehållare i en av toaletterna gick sönder.

Vattenskadan drabbade främst arbetsrummen och bokmagasinet i nedre våningen av den gamla delen av stadshuset, alltså den södra flygeln mot vägstumpen Vågen.

LÄS OCKSÅ

Renoveringen räckte ända fram till slutet av oktober 2019 och socialserviceenhetens personal kunde flytta tillbaka till huset först i början av år 2020. Den gången uppskattades kostnaderna för renoveringen uppgå till ungefär 200 000 euro, varav största delen ändå slutligen täcktes av försäkringar.

Kombilahuset snart klart

en innergård som är snötäcktMikael Heinrichs
Inom en månad borde renoveringsarbetet på Elmgrensvägen vara klart.

Kombilafastigheten, den tidigare tandvårdscentralen på Elmgrensvägen, renoveras också för tillfället. Det betyder att en del av medborgarinstitutets verksamhet tillfälligt sker i ersättande utrymmen.

ÅU berättade för en månad sedan att fokus-klassen flyttat från Kombilafastigheten till Ankarhuset på Urnlundsvägen, där också en del av institutets handarbetskurser ordnas medan renoveringsarbetet pågår.

LÄS OCKSÅ

– Renoveringen i Kombilahuset kom i gång i samma tider som stadshusets renovering. Vi följer regelbundet med våra fastigheter och lyssnar på användarna, säger Pihl.

För Kombilafastighetens del kommer man också att åtgärda bland annat taket. Renoveringen där beräknas bli klar senast under vecka 12, det vill säga i mitten av mars.

Kombilahusets framtid öppen

Pihl konstaterar att Kombilahusets framtid också till en del dikteras av hur utrymmet räcker till i det nya lärcentret i framtiden.

– Då vi ser på elevprognoserna längre fram i tiden kan det mycket väl finnas utrymme för en del av medborgarinstitutets verksamhet i lärcentret från läsåret 2026–27 och framåt, säger han.

en vit tegelbyggnadMikael Heinrichs
På längre sikt är Kombila-fastighetens framtid ännu öppen.

Pargas stad renoverade också delar av tandvårdscentralen i Malmkullafastigheten i slutet av fjolåret, innan fastigheten övergick till välfärdsområdet Varha.

Staden kom nyligen överens med Varha om de interna hyrorna för social- och hälsovårdens och räddningsväsendets fastigheter, men avtalen har inte ännu undertecknats.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter