Städföretag i Pargas chockas av missförhållanden i städbranschen – "Helt förkastligt"


Det finns stora missförhållanden inom städbranschen. De stora företag som städar i Åbo och Pargas säger sig följa alla avtal och paragrafer. ÅU-foto
Helsingin Sanomat skrev i söndags en omfattande artikel om hur företag inom städbranschen hänsynslöst utnyttjar utländsk arbetskraft.
Verksamheten påminner om människohandel och de anställda tvingas göra överlånga arbetsdagar med minimal eller ingen lön alls.
Coor hör till de största i branschen och företaget vann i vintras konkurrensutsättningen i Pargas stad.
Vd Marcus Karsten säger att det länge har surrat rykten om missförhållanden i branschen, men att de är så allvarliga som beskrivs i HS artikel kom ändå som en överraskning.
– Jag blev chockad och den första tanken var att det är helt förkastligt.
– Missförhållandena kan bero på många orsaker. Företag har olika värderingar och principer och de mindre företagen kanske inte alltid känner till lagstiftningen, eller så kringgår man den medvetet. Det är svårt att säga.
Större företag har oftast bättre kontroll och bättre uppföljning av arbetsförhållandena
Vid Kaarea som ansvarar för städningen av Åbo stads fastigheter är vd Tuija Rompasaari-Salmi lite försiktigare i sina kommentarer.
Hon säger att Helsingin Sanomats avslöjande på ett sätt överraskade henne, på ett sätt inte.
– Jag har varit i branschen sedan år 1986 och sett alla möjliga sorters företag. Konkurrensen är hård och på marknaden finns det aktörer av alla de slag.
– Men jag har svårt att bedöma andra företags verksamhet, det är myndigheterna sak.
Rompasaari-Salmi säger att ett av Kaareas rättesnören är ansvarsfullhet och att man alltid följer de avtal, lagar och paragrafer som styr verksamheten.
– Vi utför regelbundna interna granskningar och det görs också återkommande arbetsplatsinspektioner, säger Rompasaari-Salmi.
Vid Coor säger Karsten ungefär samma sak. Övervakningen och den interna kontrollen fungerar ofta bättre i större företag än i mindre där det inte alltid finns rutiner för uppföljningen av arbetsförhållandena.
– Vi har till exempel ett intimt samarbete med arbetstagarorganisationerna och håller regelbundna möten med förtroendemännen.
”Billigt är inte alltid bäst”
En faktor som kan bidra till att också oseriösa aktörer har fått fotfäste i vissa kommuner är hur upphandlingen av städtjänsterna går till.
I allmänhet är det priset som avgör och det garanterar inte alltid den bästa kvaliteten, säger Karsten.
– Glädjande nog tar man i Åboland också i beaktande kvaliteten, men oftast har priset en 80–90-procentig betydelse. I Danmark är förhållandet pris-kvalitet 50–50.
Tycker du att priset spelar en för stor roll?
– Det är en svår fråga och en tuff balansgång. Många kommuner har det ekonomiskt tungt och strävar efter att gynna sina skattebetalare. Men om man sparar för mycket kan kvaliteten bli lidande. Billigt är inte alltid bäst.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.