Staden river hemmagjorda terrängcyklingsbanor i Hirvensalobacken – "Inte säkert så länge ingen ansvarar för underhåll"


Hoppen är konstruerade av stockar och slanor täckta av hårt packad lera. Foto: Fredrik Häggman.
Ner för Hirvensalobacken slingrar sig flera cykelstigar bland träden. Längs stigarna finns gupp och kurvor som cyklister byggt upp på egen hand, av stockar och träbitar täckta med hårt packad lera.
De hemgjorda banorna har byggts upp under en längre tid, men de gupp och konstruktioner som enligt stadens bedömning är för farliga ska nu bort.
Det finns ingen organisation som ansvarar för skötseln av dem, och Åbo stads fritidssektor har inget intresse av att stå för eventuella olyckor som sker på stadens mark.
– Vi har inget emot att folk cyklar i backen, så länge det är säkert. Vissa av guppen har stått där i över 10 år och är farliga att använda. För att terrängcyklingen ska kunna fortsätta måste det finnas en förening eller ett företag som tar på sig ansvaret att underhålla banorna. Det skulle också möjliggöra stöd och samarbete med staden, säger idrottsplatschef Oskari Nummi.
Guppen tas bort under nästa vecka.

Vissa av konstruktionerna har förfallit. Foto: Fredrik Häggman
Terrängcyklingen inte organiserad
Problemet är att terrängcyklisterna inte är organiserade i någon klubb eller förening. Det finns inga siffror på hur många som cyklar vid Hirvensalobacken, men Nummi uppskattar att det rör sig om några tiotals aktiva.
– Vi har diskuterat saken med en del av de aktiva, men av diskussionerna att döma är de inte tillräckligt organiserade för att grunda en förening som kan driva mountainbike-verksamhet på berget.
Nummi säger att diskussionerna förts i god anda, och hoppas att det bland terrängcyklisterna finns entusiaster som kan ta tag i saken.
Så länge ingen officiell organisation finns kommer nya hoppkonstruktioner att rivas direkt.
Slalomföreningen med i diskussionerna
Vintertid drivs Hirvensalobackens verksamhet av slalomföreningen Turun Slalomseura (TuSla).
– TuSla har inget att göra med terrängcyklingen. Men vi har fört diskussioner med några av de aktiva cyklisterna om eventuellt framtida samarbete, och är nog intresserade av att utveckla sommarverksamheten vid backen, kommenterar föreningens vice ordförande Jerker Brandt.
Ett alternativ till att grunda en helt ny förening vore att återupprätta TuSlas inaktiva cykelsektion, men också det kräver att ansvarspersoner hittas och säkerhetsaspekten sköts.
Fram till sommaren 2016 bedrevs downhill gokart-åkning i Hirvensalobacken av företaget MCC Action Park. Under den tiden kunde cyklisterna ta liften upp för backen. Efter att MCC Action Park stängde har liftarna stått stilla sommartid.
För tillfället är Havs-Tykö i Salo den närmaste backen med liftar som är öppna för terrängcykling sommartid.

Fram till sommaren 2016 kunde man åka gokart ner för backen. Foto: Fredrik Häggman
…”Åbo stads fritidssektor har inget intresse av att stå för eventuella olyckor som sker på stadens mark.”
Jösses, har ingen något eget ansvar för sina handlingar längre? Är det alltid någon annans fel om det händer en olycka? Sysslar man med utmanande extremsporter borde man väl vara beredd på att något kan hända. Eller?
Det ÄR farligt att leva.