Förflytta dig till innehållet

Staden om gummikross i smältande snöhögar på Marknadsplanen i Ekenäs: ”Inte ett miljöproblem just här”

Kristoffer Nöjd
Snön från Centrumplanen i Ekenäs har förvarats på Marknadsplanen. Det svarta i snöhögarna är gummigranulat.

På Marknadsplanen i skolkvarteren i Ekenäs ståtar en stor svartvit smältande snöhög. Det svarta är gummikross från konstgräset på Centrumplanen som förnyas. Gummigranulatet, som det också kallas, är styren-butadiengummi och är en källa till mikroplaster i miljön.

Julia Salmela som är chef för idrottstjänster i Raseborg säger att gummikrosset kommer att sugas upp med sugbil så fort snön har smultit.

– Gummikrosset lämnas inte kvar.

Men gummikrosset kommer inte heller att återanvändas. Till Karis, dit den gamla konstgräsmattan från Ekenäs ska flyttas, kommer man att beställa nytt gummikross.

Salmela som är ny på sin post säger att hennes uppfattning är att man förvarat snö från Centrumplanens konstgräs på Marknadsplanen stundvis under årens lopp.

– Det är inte optimalt och det har nog funderats på. Men vi torde inte ha samma problem i Ekenäs i framtiden. I och med att den nya konstgräsplanen är uppvärmd behöver man inte ploga den på samma sätt.

Också den nya planen ska ha gummikross.

Rinner inte ut i vattendragen

Raseborgs stads miljöchef Maria Eriksson säger att man är medveten om problematiken och att den har diskuterats.

– Min son spelar fotboll och jag har sett stora drivor med gummigranulat vid fotbollsplaner på olika håll. Det är problematiskt. Konstgräsplaner är en stor källa till mikroplaster i naturen.

Man har ändå ansett att det inte finns en bättre plats än Marknadsplanen att ta till i nuläget eftersom där inte finns några ytvattenbrunnar.

– Granulatet rinner alltså inte ut i vattendragen därifrån. Jag har förstått att man tidigare har lyckats ganska bra med att städa upp det. Jag ser inte att det skulle vara ett miljöproblem just här. Inom staden har man i alla fall planer på att ordna en bättre förvaringsplats i framtiden.

Hundratals kilo i närmiljön per år

År 2022 ledde Outi Setälä, ledande forskare på Finlands miljöcentral ett projekt där man undersökte hur gummikross från konstgräsplaner sprider sig som en källa till mikroplaster i naturen.

I undersökningen som miljöcentralen gjorde konstaterade man att det redan i normal verksamhet hamnar en stor del gummikross utanför idrottsanläggningarna. Vid två olika planer konstaterade man att 536 respektive 1 869 kilo gummikross hamnade i närmiljön under ett år. Det här beror mycket på hur dagvattnet rör sig och på väder och vind.

Setälä får se en bild av den svartvita snöhögen på Marknadsplanen.

– Vilken hög! Gummikrosset måste samlas upp, det kan givetvis inte lämnas där. När snöhögen smälter sprider gummikrosset av styren-butadiengummi ut sig. Det sprids med tiden vidare med vinden, människors skor med mera. Gummikrosset är tillverkat av återvunna bildäck och innehåller olika kemikalier och metaller. Det är på inget sätt miljövänlig verksamhet, säger Setälä.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter