Förflytta dig till innehållet

Staden går inte alltid ut med en öppen varning om en smittad vistats på samma plats som andra människor

Arkiv/Sofia Westerholm
Ölkranar på bardisk
Det att en smittad människa besökt en restaurang betyder inte automatiskt att myndigheter klassar det som en massexponering.

På samma sätt som i skolor finns det ingen schablon för hur man informerar i smittfall på andra allmänna platser. Smittskyddsmyndigheter går inte automatiskt ut med information om att en smittad befunnit sig på en allmän plats, såsom en restaurang.

Beslutet om att informera allmänheten utgår från en bedömning av under hurdana omständigheter den möjliga exponeringen har skett: hur länge har en person befunnit sig i en viss lokal, hur många andra har funnits där, hur stor är lokalen, vad har den smittade gjort – bara för att nämna några exempel.

Det avgörande för hur man informerar är om det kan handla om massexponering eller inte, säger Åbo stads smittskyddsansvariga läkare, Jutta Peltoniemi.

– Om en smittad har ätit på en lunchrestaurang så är det bordssällskapet som ska försättas i karantän.

En servitör med munskydd har så kort kontakt med en smittad att det inte räknas som en risk. Det samma gäller kunder som suttit vid andra bord, på ett tillräckligt avstånd.

– Vi kollar såklart också om restaurangen har följt de strikta regler som gäller. Om de följs så är risken låg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter