Staden förordade muddringen baserat på de fakta man hade då – oljan är en överraskning

Platsen där muddringsmassorna deponeras i Kyrkfjärden har använts vid åtminstone två tillfällen tidigare, år 1990 och 2013. Problemet i detta nu är inte deponeringsplatsen i farleden vid Långholmen, utan i de sedimentmassor som grävts upp närmast Cementhamnens kaj.
Bygg- och miljönämnden i Pargas konstaterade enligt de provtagningar och mätningsresultat som fanns att tillgå i november 2017 då ansökan om muddringstillstånd lämnades in till Regionförvaltningsverket att det var befogat att förorda ansökan.
Miljövårdschef Carl-Sture Österman håller fortfarande fast vid det. Situationen som nu blivit aktuell är oväntad och inget man kände till varken i januari 2018 då nämnden förordade ansökan eller i februari 2019 då man gav sitt utlåtande till Vasa förvaltningsdomstol efter att NTM-centralen överklagat muddringstillståndet.
Ingen orsak att misstänka något
”Den enskilda nyttan med det ansökta projektet är större än eventuella allmänna eller enskilda förluster som projektet medför.” skrev bygg- och miljönämnden i sitt utlåtande i januari 2018.
Då hade staden ingen orsak att ens spekulera i att det kunde finnas miljöfarliga ämnen på bottnen eftersom undersökningarna gav klartecken för tillståndet.
– Cementhamnen i sig är oerhört viktig för Pargas både med tanke på produktionen och på arbetsplatser på orten. Om vi då hade sett någonting som pekade på problem i sedimentproven hade besluten naturligtvis sett annorlunda ut, säger Österman.
Fiskarförbundet ogillade deponeringsplatsen
Åbolands Fiskarförbunds verksamhetsledare Kaj Mattsson säger att dåvarande Pargas fiskeområde och förbundet motsatte sig deponeringsplatsen, eftersom sänkan är ett populärt ställe för gösen och annan småfisk. Likaså oroade man sig över att massorna skulle deponeras mitt i farleden.

– I muddringstillståndet slogs det också fast att Finnsementti ska betala en fiskerihushållningsavgift på 4 000 euro i minst fem års tid för fiskutplantering, säger Mattsson.
En yrkesfiskare kompenseras dessutom för inkomstbortfall med en engångsersättning på 2 000 euro.
Mattsson framhåller ändå att varken han eller förbundet motsätter sig att Finnsementti förbättrar sin hamn, utan man har endast ifrågasatt deponeringsplatsen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.