Förflytta dig till innehållet

Staden bjöd kulturredaktör på distansarbete i Ekenäs – ”Synd att jobbet kommer i vägen”

Kristoffer Nöjd
Kvinnor i trädgård
Kulturrredaktören Tina Cavén (till vänster) från Helsingfors vann Raseborgs stads tävling förra hösten och fick distansjobba en vecka på Villa Matkasto i Gamla stan i Ekenäs. Stadens marknadsföringskoordinator Martina Rosenqvist har hållit i trådarna för satsningen.

I dag har kulturredaktören Tina Cavén från Helsingfors distansjobbat fem dagar i Gamla stan i Ekenäs. På Raseborgs stads bekostnad. Cavén är en av vinnarna i Raseborgs stads marknadsföringssatsning Landskapskontoret som ordnades för första gången i fjol.

I tävlingen kunde deltagarna välja mellan tre olika landskapskontor i Raseborgs vackra miljöer, och de tre lyckliga vinnarna lottades ut i oktober 2022. De fick varsin 2–5 dagar lång distansjobbsemester i Raseborg: en på Kansjerf Kulturgård i Bromarv, en annan i Billnäs bruk och en tredje på Villa Matkasto invid Gamla stan i Ekenäs.

Cavén anlände på söndagen för att hinna ta del av utställningen på Chappe innan den togs ner och för att träffa sin värd.

– Jag fick en personlig introduktion till bostaden. Det uppskattar jag. När det är fråga om ett såpass speciellt ställe är det roligare så än att bara få nycklarna i handen, säger Cavén.

”Som att leka hem”

Cavén säger att hon har rötter i Bromarv och alltid känt en naturlig dragning till trakten. Det var därför hon ville delta i tävlingen förra hösten. Hon har besökt Bromarv, Fiskars och Pojo flera gånger.

– Ekenäs var egentligen den minst bekanta platsen för mig. Så det var ett bra val fast alla platser intresserade.

Hon tycker att det gamla trähuset Villa Matkasto på en bakgård i Gamla stan är ett otroligt ställe.

– Det känns lite som att leka hem och vara på semester. Det är synd att jobbet kommer i vägen. Om jag hade varit smartare skulle jag ha bokat också helgen efteråt på egen bekostnad.

Cavén är kulturredaktör och under sina dagar i Ekenäs har hon sammanställt programmet Aristotelen kantapää för Yle Radio 1. Hon jobbar också med programmet Patsastelua där hon åker runt och bekantar sig med offentlig konst. I den egenskapen tror hon att hon kommer att återvända till Ekenäs snart.

Trist med tomma tysta hus

Förutom att hon besökt Chappe har hon ätit på pizzerian YLP! som hon hade hört gott om redan innan och på gastropuben Ekta.

– Med mer tid här har jag kunnat promenera kors och tvärs i staden och fundera på hur det skulle vara att bo i en småstad. Det är lyxigt med naturskyddsområden och stränder på promenadavstånd, säger Cavén som också badat på Ramsholmens strand och plockat champinjoner på vägen hem därifrån.

– Det jag kan tycka är lite trist är att så många hus står tysta och tomma i Gamla stan.

Cavén tycker att Landskapskontoret är ett utmärkt marknadsföringsknep.

– Jag har levt med vetskapen om mina kommande dagar i Ekenäs ända sedan förra hösten och allt som skrivs om Raseborg har blivit relevant för mig. Jag har berättat om det för många. Alla mina kolleger säger att de ska delta nästa gång.

Utesluter inte flytt

Cavén säger att det inte är uteslutet att hon flyttar till Raseborg i något skede.

– Det måste ske vändningar i livet ibland. Jag vet med säkerhet att jag inte kan bo kvar i min nuvarande bostad i Helsingfors livet ut.

Men hon är också medveten om att man måste låta nyhetens behag ebba ut.

– Det vettigaste följande steget skulle vara att komma och testa att bo här i ett halvår eller ett år innan man tar det slutliga beslutet.

Martina Rosenqvist , marknadsföringskoordinator på Raseborgs stad, säger att vinnaren som distansjobbade i Billnäs nu söker bostad i Ekenäs och vill ta sina kolleger på till bruket.

– Det blir en dominoeffekt, konstaterar Rosenqvist.

Blond kvinna i trädgård.Kristoffer Nöjd
Nora Garusi som driver Dönsby B&B utanför Karis kommer att vara inkvarteringsvärd för årets vinnare i tävlingen.

Årets tävling kommer att marknadsföras i november varefter man utser de tre vinnarna. I år kan man välja mellan distansarbetsplatser i Skogby utanför Ekenäs, Dönsby utanför Karis och Nordcenter i Åminnefors.

Man har valt ställen med lite olika profil – bohemiskt, gammaldags charm och lite mer high end. De tävlande måste välja något av de tre.

– Raseborg har ett enormt varierande utbud av miljöer. Det är verkligen en skattkista för alla sorters människor. Men därför är det också svårt att marknadsföra Raseborg. Det här är ett sätt att få folk att förknippa Raseborg med Ekenäs, Karis, Pojo och de små byarna.

– Raseborgare får på förekommen anledning inte delta i tävlingen. Det var ganska många som ville det i fjol. Idén är att få hit människor utifrån som sedan berättar om Raseborg för andra och kanske flyttar hit i förlängningen, säger Rosenqvist.

Tävlingen handlar också uttryckligen om distansjobb, inte semester. Dessutom måste vistelsen ske utanför högsäsong. I valet av inkvarteringsplatser är det viktigt att det finns dataförbindelser som möjliggör effektivt distansjobb men också att värden kan sin sak.

– Marknadsföringen av Raseborg är ett delat ansvar. De som bor här själva är de bästa ambassadörerna för trakten. De kan tipsa besökare och nyinflyttade om de bästa svampställena och löprundorna, säger Rosenqvist.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter