Stabilt coronaläge på Kimitoön just nu – men sakta går siffran uppåt

Samtidigt som grannen Pargas kämpar med sitt allvarliga coronaläge är det på Kimitoön ganska lugnt för tillfället. De senaste två veckorna har Kimitoön registrerat sex nya coronafall, och är nu uppe i totalt 123 fall sedan epidemins början.
– Det är ingen katastrof på Kimitoön, men vi får sakta men säkert några nya fall hela tiden, säger Kimitoöns ledande läkare Sami Salminen , som dock Kimitoöns coronasituation som ganska stabil just nu.
Numera utför Kimitoöns hälsovård lite färre test än tidigare, främst efter att man för ett tag sedan gick inför att barn med flunsasymptom inte behöver testas genast. Som ett exempel testade Kimitoön på måndagen 15 personer för corona, medan man tidigare varit uppe i till och med 30 test per dag.
Om de som testar positivt på Kimitoön är vaccinerade eller ovaccinerade finns det enligt Salminen ingen statistik på, men han konstaterar att inom sjukvårdsdistriktet är ändå merparten av de insjuknade ovaccinerade.
– De som blir allvarligt sjuka är ovaccinerade. Det visar på att vaccinet har bra effekt, säger Salminen.
Enligt honom har inga av de insjuknade på Kimitoön den senaste tiden behövt sjukhusvård. Under hela pandemin handlar det om enstaka Kimitoöbor som vårdats på sjukhus för covid-19.

84,1 procent har fått två doser
Av Kimitoöns befolkning (över 12 år) har 84,1 procent nu fått två vaccindoser.
– Visst har folk låtit vaccinera sig, men jag är nöjd först då vi uppnått hundra procent, säger Salminen.
Det nya målet är nu en vaccinationsgrad på 90 procent.
– Målet på 80 procent hade inte så stor vetenskaplig grund, men var i alla fall ett mål. Väldigt många är ju fortfarande ovaccinerade vid det målet, säger Salminen.
25-40-åringarna
Liksom i andra delar av landet är det fortsättningsvis unga vuxna (25–40 år) som är sämst på att vaccinera sig på Kimitoön. Bland 25–29-åringarna har 77,3 procent tagit den första dosen (två doser: 69, 2 procent) och bland 30–34-åringarna har 77,9 procent gjort det (två doser: 70,7 procent).
Salminen listar några kända orsaker som att denna åldersgrupp inte har tid för att låta vaccinera sig, inte tror att sjukdomen drabbar dem allvarligt eller känner ett motstånd mot vaccinet.
Är du orolig inför kommande julmarknader och julfester?
– Säkert går siffrorna då uppåt. I dessa tider har vi också influensa och RS-virus – fler kommer att bli sjuka, men inte enbart i corona, säger Salminen.
Han påminner än en gång om att det fortsättningsvis är bra att bära munskydd.
– Då ovaccinerade rör sig bland många människor är risken stor för att vi sedan får fler coronafall, säger Salminen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.