S:t Olofsskolans elever vill inte flytta – märker inte av dålig inneluft

Tyngdpunkten vid skolstarten i S:t Olofsskolan är att försöka skydda sig mot corona och att hålla klasserna åtskilda. Resultatet av fukt- och inneluftstekniska konditionsundersökningen har inte påverkat elever eller personal.
– Om ingen sagt att det finns problem med inomhusluften skulle det inte ha märkts av, säger Belinda Påhlsson, som går på årskurs åtta.
Påhlssons klasskamrat Nicole Mesa instämmer och säger att inomhusluftens kvalitet kanske främst påverkar de med migrän eller andra som är extra känsliga. Men ingendera känner någon som mått dåligt av skolans inomhusluft.

Luften i skolan bekymrar inte heller Aron Eklund och Frank Lampi, som också går på årskurs åtta.
De har blivit informerade om en möjlig flytt, men ifall de själva får välja stannar de kvar i byggnaden. De vill gå ut nian här och det håller både Mesa och Påhlsson med om.
Trångt i korridorerna
Det största problemet för Mesa och Påhlsson med den nuvarande skolbyggnaden är att det finns knappt om utrymme.
– När alla är samtidigt inne så blir det väldigt trångt. Dessutom blir det varmt i byggnaden, speciellt när det under sommaren varit så hett, säger Påhlsson.
De berättar att det blir en hel del spring fram och tillbaka då klassrummen tagit slut och skolan i stället hyr andra lokaler.
– Vi hade på morgonen gymnastik uppe på backen och mellan lektionerna var det då endast en fem minuter lång rast, så då fick vi lite bråttom, säger Påhlsson.
Till skillnad från Mesa och Påhlsson har varken Eklund eller Lampi stört sig på att byggnaden är för liten. De tycker att det skulle vara mer frustrerande att flytta till en tillfällig byggnad än att stanna kvar där de är.

– Jag är från S:t Karins och har i flera år haft undervisning i tillfälliga baracker, det är inte något jag vill återvända till, säger Eklund.
Båda två åker buss till skolan och hoppas på att den möjliga flytten inte påverkar skolresorna negativt.
Mesa och Påhlsson får båda skjuts till skolan, eftersom deras föräldrar antingen jobbar i närheten eller har småsyskon i en skola intill. Ifall skolan flyttas från centrum under deras högstadietid får de helt enkelt åka buss.
Eleverna är nöjda så länge skolan hålls i centrum och det finns ställen att hänga på.
”Vi är i behov av en ny lokal”
S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson är inte överraskad av resultatet av den fukt- och inneluftstekniska konditionsundersökningen.
– Beskedet om den dåliga inomhusluften är inte så konstigt, byggnaden har varit i samma skick i 10 år, säger Karlsson.
Byggnaden är från 1966 och ingen grundläggande renovering har gjorts. Själv har Karlsson jobbat som rektor i 11 år.
– I en gammal byggnad som den här, finns alla tänkbara fel som hittas med dagens teknik, säger Karlsson.
Hur skadlig inomhusluften är, är en fråga för experterna, men Karlsson är inte medveten om att något visst rum eller område borde stängas.
I och med undersökningen har det bland annat installerats luftrenare i huset, vilket hörs, men bidrar till att luften är bättre.

Enligt Karlsson är storleken på skolan ett större problem än inomhusluften. Att endast renovera byggnaden är enligt honom inte ett alternativ.
– Fastigheten och byggnaden är på tok för liten. Det går inte att endast göra en grundläggande renovering utan det måste byggas till, något som är svårt på den här tomten, säger Karlsson.
En helt ny plats för S:t Olofsskolan skulle enligt honom vara det bästa alternativet, men samtidigt vet han att många andra skolor i Åbo väntar på nya lokaler.
– Byggnaden är för liten och i för dåligt skick. Vi är i behov av en ny lokal, säger Karlsson.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.