Förflytta dig till innehållet

S:t Olofsskolan kan få nybyggt skolhus på Österlånggatan

Robin Sjöstrand
Samppalinna skola
Tomten där Samppalinnan koulu står har gott om plats för ett större nybygge, förutsatt att staden går på den linjen.

400 elever kommer att bli 550 inom några år. Det är ett faktum för S:t Olofsskolan, Åbos enda svenska skola för årskurserna 7–9 – en skola som redan tampas med utrymmesproblem och i dagsläget har svällt ut i grannen Arbis lokaler under dagarna.

Och det är ett faktum som staden nu har tagit itu med. Just nu är en behovsutredning på gång kring vad som vore det bästa för skolans framtid.

– Utredningen har tittat på flera alternativ, bland annat en renovering och ytterligare en våning på den nuvarande skolbyggnaden. Men det alternativ som utredningen har kommit fram till att är det bästa är en flytt till ett nybygge på Österlånggatan. Både skolan och Svenska sektionen ställer sig bakom det alternativet, säger Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och undervisning vid Åbo stad.

Tomten som är på förslag är platsen där Samppalinna skola för tillfället ligger, på Österlånggatan. Enligt förslaget skulle den nuvarande skolbyggnaden, som dras med allvarliga fuktskador, rivas och istället skulle S:t Olofsskolan bygga nytt på platsen.

– På tomten finns också en bollhall, och det är osäkert vad som skulle hända med den, men det är möjligt att den också skulle rivas, säger Kjellman.

Finns starkt stöd för en flytt

Enligt Kjellman finns det fortfarande stora frågetecken kring situationen och det är långt ifrån klart att det blir en flytt. Men i och med att både Svenska sektionen och S:t Olofsskolan själva står bakom det här alternativet så finns det mycket som talar för det.

– Det är positivt att situationen utreds närmare för det gör att problematiken kommer fram. Om 400 elever ska bli över 500 och skolan redan är för liten så är det tydligt att något måste göras, säger hon.

Robin Sjöstrand
S:t Olofsskolan svämmar över och behöver antingen en ny skolbyggnad eller flera våningar. Logistiskt är det första alternativet mer genomförbart. Foto: Robin Sjöstrand

En annan orsak som gör alternativet med nybygge attraktiv är S:t Olofsskolans storlek. Om den nuvarande skolan ska renoveras och byggas ut måste man hitta tillfälliga utrymmen.

– Att hitta en byggnad som kan inhysa 400-500 elever är inte det lättaste, utan då är det bra om flytten kan gå direkt till en byggnad där alla ryms.

”Kan gå ganska snabbt”

Om förslaget godkänns så är tidtabellen ännu osäker, men det är inget projekt för långt i framtiden, menar Kjellman.

– Några år lär det ju ta, men det kan ändå gå ganska snabbt om allt går smidigt. Det förutsätter ju förstås att staden inte har andra planer för tomten.

Från utredningens sida bekräftar Minna Juselius i ett sms att behovsutredningen inte ännu är klar.

– Utredningen kommer att behandlas i både bildningsnämnden och stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion innan den går vidare. Efter det görs en projektplan upp, där man utgår från det alternativ som väljs, skriver hon.

Karta som visar var S:t Olofsskolan och Samppalinnan koulu finns i förhållande till varandra.Robin Sjöstrand/Mapcreator
Det blir en flytt på cirka 700 meter för S:t Olofsskolan om förslaget går igenom.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter