Förflytta dig till innehållet

S:t Olofsskolan i Åbo firade Finland med dans

Glada dansöser. Sjundeklassarna Celinda Kaukoranta, Lotta Nurminen, Salma Krause och Therese Ålgars gav dagen berömligt vitsord.


Konferencierer. Edit Nurminen och Milo Kallio i årskurs 9.


Finklätt par. Lilja Salonen och Felix Nordquist i årskurs 8.


Skolan firar med dans. Start för ”Letkajenkkan” som avslutade S:t Olofsskolans dansprojekt.



Skolan i rörelse är ett ambitiöst projekt där man med olika metoder ska få eleverna att röra på sig så mångsidigt som möjligt. Riksomfattande undersökningar har visat att behovet är stort, många ungdomar motionerar inte.
I S:t Olofsskolan i Åbo styr majoriteten elever direkt efter skolan sina steg mot sin hobbyverksamhet.
Är man aktiv inom lagsport kanske man har sina träningar först på kvällen. Enkäter har visat att över 80 procent av våra elever rör på sig 3–4 gånger i veckan.
Men ändå blir här ett antal elever utanför, sådana som säkert inte motionerar enligt rekommendationerna. Det blir då en utmaning för skolan, speciellt i högstadiet, att hitta sådana verksamhetsformer som kunde tänkas locka med också återstoden, ja varför inte tilltala alla samtidigt.
Temadagar med motion i centrum har visat sig vara välkomna och också lyckade bland eleverna.
Det senaste är vår satsning på dans. Skolan fick Leena Aho, en brinnande eldsjäl för dans och koreografi och färsk kulturpristagare, som instruktör.
Med henne byggde vi upp ett program och övade cirka åtta veckor inför självständighetsfesten.
Eleverna verkar trivas bra och Leena Aho öser beröm över dem. Att få alla 360 elever att dansa kräver också en genomtänkt organisering. Därför har eleverna övat årskursvis i skolans gympasal.
De har fått testa sällskapsdanser som Kehruuvalssi, där paret byts, den ursprungligen danska Familje Sextur samt Letkajenkka.
Då man frågar eleverna vad de tycker om att dansa får man oftast höra positiva omdömen:
– Trevligt att lära sig något nytt och så får man kontakt med sådana personer man kanske aldrig annars skulle möta. Det är väl också en sorts övning i samarbete.
Lena och Melisa Lehtivuori menar att eleverna varit mycket motiverade och att man sett av glädjen i att få dansa. Efter lektionerna har de ibland kommit fram för att diskutera dans.
Text och foto: Kenneth Nygrén
Modersmålslärare och koordinator för Skolan i rörelse i S:t Olofsskolan

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter