S:t Olofsskolan har misslyckats

En lärare i S:t Olofsskolan i Åbo anklagas för osakligt språkbruk. Varför har skolan negligerat problemen?
Flera elever från S:t Olofsskolan anklagar en lärare för sexistiskt och rasistiskt språkbruk. Läraren säger att anklagelserna är falska.
Enligt lagen om grundläggande utbildning har alla som deltar i utbildning rätt till en trygg studiemiljö.
Skolan och skolans rektor måste enligt lagen meddela om trakasserier, mobbning, diskriminering eller våld som skett i studiemiljön eller under skolvägen och som kommit till hens kännedom. Skolan ska meddela vårdnadshavaren eller någon annan laglig företrädare för den elev som misstänks för detta och för den elev som utsatts för detta.
Det är uppenbart att informationen från skolan till vårdnadshavarna inte har fungerat.
Det har nu startats en utredning om vad som skett. Utredningen behövs och man torde kunna utgå från att skolan och Åbo stad vidtar de åtgärder som behövs för att få saken slutbehandlad och verksamheten lagenlig.
När det gäller anklagelser som eventuellt kan handla om tjänstebrott eller ärekränkning är det viktigt att saken utreds grundligt. Det handlar om alla parters rättsskydd. Frågan lyder varför rektorn i skolan eller skolförvaltningen i Åbo inte tidigare har tagit sig an att utreda saken i den omfattning som ärendet kräver?
Anklagelserna är grova och listan på exempel som lämnats till skolans rektor är lång.
Skolan, rektorn eller ledningen för stadens undervisningssektor kan och ska inte lösa problemen genom att konstatera att problem inte finns eller genom att försöka förminska problemen.
Finns det en allmän tendens att förminska eller negligera problem i skolorna? Kan det här bero på att skolan i dag saknar både verktyg och kunskap om hur man ska lösa dagliga problem som uppstår i skolan?
Finns de orsak att se över lagstiftningen då det gäller trygghetsfrågor i skolorna? Erbjuder nuvarande lagstiftning tillräckliga verktyg att garantera en trygg studiemiljö och lösa problem som uppstår i skolan?
Eftersom man inte exakt känner till hur rektorn och rektorns chefer agerat i frågan, är det för tidigt att dra allt för långt gående slutsatser om hur processen har hanterats. Mycket tyder ändå på att man inte tagit elevernas allvarliga, seriösa och motiverade klagomål på allvar.
Juridiskt sakkunniga säger till ÅU att även rektorn kan ha gjort sig skyldig till tjänstebrott, om inte tillräckliga disciplinära åtgärder vidtagits i ärendet. Det är ändå viktigt att komma ihåg att man nu endast talar om antaganden och att man måste vänta på att den av staden aviserade utredningen blir klar.
Staden måste komma med en förklaring till vad som hänt, vilka åtgärder man har vidtagit och vilka handlingar man vid behov kommer att ta till.
Redan nu kan man säga att S:t Olofsskolan i det här fallet har misslyckats i sitt uppdrag att erbjuda alla elever en trygg skolmiljö.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.