S:t Olofsskolan fortsätter på distans en vecka till: ”Smittspårningen är komplicerad och arbetskrävande”

Stadens smittskyddsläkare förstår att många föräldrar önskar detaljerad information, men sådan finns sällan att tillgå.
I höst har många skolelever och lärare försatts i karantän på grund av coronavirusmitta. En av de största omställningarna har gällt S:t Olofsskolan i Åbo, ”Sossen”, som har 390 elever. Först försattes sextio elever och två lärare i karantän, sedan övergick hela skolan till distansundervisning för en vecka. Orsak: nio fall av covid-19-smitta.
I går förlängdes tiden med en vecka, till den 11 december.
Hur kunde det då bli nio fall i en enda skola? En faktor är att S:t Olofsskolan har elever på årskurserna 7–9; i de övre klasserna har de unga många kurser där de träffar andra elever, säger Åbo stads smittskyddsansvariga läkare, Jutta Peltoniemi.
– Skolor är också överlag trånga miljöer, men det går ändå inte att på något vis förutse hur smittan sprids så snabbt i somliga skolor.
Komplicerat och tidskrävande
Peltoniemi anser att det är viktigt att inse att smittfallen inte ska ses som någons ”fel”. Det finns sällan heller så värst mycket bekräftad information att delge föräldrarna.
– Arbetet med att spåra smittan är komplicerat och tidskrävande.
Smittspåraren, det vill säga sjukskötaren, kartlägger först vilka lektioner en smittad elev eller lärare har deltagit i.
Det kollas också med föräldrarna vem barn har träffat på sin fritid. En elev har kanske varit på samma lektion med en smittad, en annan kan ha träffat den smittade också på fritiden.
På detta vis byggs en vägkarta för hur viruset kan ha rört sig, men inte heller den är nödvändigtvis felfri.
– De första symptomen brukar komma efter fyra–fem dagar, men somliga kan få symptom redan efter två dagar.
Det betyder att en smittad ibland kan insjukna snabbare än den som först kommit med viruset till skolan, förklarar Peltoniemi.
– Vi måste också bara godkänna att det finns helt symptomfria som kan sprida viruset.
I det fall där man har fler fall av smitta – och i flera klasser, som i S:t Olofsskolan – är det bäst att stänga en skola och övergå till distansundervisning.
Alla beslut fattas lokalt
Hur man agerar varierar från kommun till kommun, säger Esa Rintala, ansvarig överläkare för infektionssjukdomar inom sjukvårdsdistriktet.
– Det finns inga allmänna, övergripande anvisningar utan det här bedöms kommunvist, de har den bästa kännedomen.
Eftersom omständigheterna varierar så stort mellan exempelvis olika skolmiljöer, är det bäst att beslut fattas lokalt; ett övergripande regelverk för hur alla borde gå till väga är stelt och inte ändamålsenligt.
Rintala anser överlag att de sätt kommuner agerat, som i Åbo, har fungerat bra.
Ingen ska pekas ut
Då det gäller S:t Olofsskolan verkar informationen ändå ha upplevts som tillräcklig. Rektor Christer Karlsson uppger att han inte kontaktats av föräldrar som hoppats på mer information än det de fått via Wilma.
– Då det gäller informationen till föräldrar, via Wilma-systemet, är direktiven klara, säger Liliane Kjellman, direktör för den svenska servicen inom sektorn för fostran och undervisning i Åbo.
Det som meddelas är exempelvis vilka elever och lärare ett karantänbeslut berör, men något mer på detaljnivå om smittfallet kan inte ges ut. Ingen ska så att säga pekas ut.
– Grundregeln är att ingen ska kunna identifieras, säger Kjellman, som förstår att det säkert finns de föräldrar som önskar mer information om den skola där deras barn går.
Direktiven är klara
De som försätts i karantän kan sedan låta sig själv testas, men det sker endast om man uppvisar symptom. I det fall någon av de elever eller lärare som försatts i karantän senare konstateras vara smittad, rapporteras den informationen vidare, också till skolan.
Tiden för detta varierar, säger Kjellman.
– Vissa testas inom den offentliga hälsovården, andra inom den privata.
Från dessa går sedan uppgiften om smittan till staden.
S:t Olofsskolan har ändå elever med olika hemkommuner, och vissa kommuner har det här bättre i system än andra, säger Kjellman.
– Det finns säkert luckor i systemet men för skolornas del är det klart hur man går tillväga.
Senaste smittfallen i Åboskolor
2.12: Varissuon koulu: 2 smittade
30.11, Sirkkala skola: 1
29.11, Vasaramäen: 2
27–29.11, Lausteen koulu: 2
26.11: Braheskolan, 1
25.11: Åbo yrkesinstitut (Råggatan):
20–26.11: S:t Olofsskolan, 9
26.11: Puolalanmäen lukio, 1
22.11: Luostarivuoren Lyseon lukio, 1
20.11: S:t Olofsskolan, 1
17.11: Cygnaeus skola, 1
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.