S:t Karinslag åker till VM – "Vi har vårt eget sätt att sköta saker"


Inför världsmästerskapen filar Dream Edges ännu på sin tolkning av programmen. Foto: Ville Vairinen.
Kaarinan Taitoluistelijats juniorlag Dream Edges förbereder sig som bäst för VM i synkroniserad konståkning som ordnas 15–16 mars i Neuchâtel i Schweiz.
Efter att ha vunnit alla kvaltävlingar och tagit FM-guld har S:t Karinslaget utsetts till Finlands förstalag i världsmästerskapen.
– Det känns bra att få representera Finland tillsammans med ett kärt lag, kommenterar 18-åriga Matilda Paananen känslan inför världsmästerskapet.
Fin avslutning på lyckad säsong
Lagets tränare Siiri Eskelinen har fungerat som tränare i synkroniserad konståkning i sex år och hon har även själv tävlat i grenen. Eskelinen är stolt över sitt lag och ser framemot att se dem uppträda i Schweiz.
– Vi har en fin säsong bakom oss så det känns bra att få avsluta den på en så här stor arena, konstaterar hon.
I Schweiz hoppas hon att laget levererar en show i så hög klass som möjligt.
– Våra målsättningar är att klara av ett program i vår egen klass trots pressen av ett så här stort evenemang, förklarar Eskelinen

I Dream Edges är lagandan stark och Kaisli Salmi, Viivi Rannikko och Matilda Paananen ser de andra medlemmarna som sina systrar. Foto: Patricia Torvalds.
Deltar i VM för andra gången
Dream Edges, som består av 20 ambitiösa skridskoåkare i åldern 14-18 år, hade sin VM debut förra året då de kom på en sjunde plats i tävlingarna i Stockholm.
Flera av dem som deltog i förra årets VM är även med och tävlar i år.
– Det är skönt då en del av laget redan varit med om ett världsmästerskap, då vet man vart man är på väg, anser 16-åriga Viivi Rannikko som själv var en av dem som deltog i förra årets VM.
En mindre hemort är inget hinder för framgången
Det är rätt ovanligt att så här framgångsrika lag kommer från så små orter som S:t Karins, men hemkommunens storlek stör varken tränaren eller ungdomarna i laget.
– Trots att vissa lag har en mycket större organisation bakom sig så är det i grunden samma saker som krävs, skickliga skridskoåkare, is och tränare, och sedan spelar det ingen roll om du kommer från S:t Karins, Helsingfors eller någon av världens storstäder, konstaterar Eskelinen.
Men när ungdomar från andra lag får höra att Dream edges kommer från S:t Karins är det många som blir förvirrade.
– Speciellt Helsingforsborna tänker att S:t Karins är någonstans långt borta fast det bara är en kort bilväg från Åbo, berättar Paananen.
Hela laget är som en stor familj
Dream Edges har bevisat att man kan nå långt även om man kommer från en mindre ort och att det är hårt arbete och god laganda som avgör om ett lag blir framgångsrikt eller inte.
– Att vi lyckats så bra beror på att vi är ett så tajt lag, tror 17-åriga Kaisli Salmi.
– Vi är som systrar eller familjemedlemmar, fyller Rannikko i.
– Viljan att jobba hårt kommer från laget själv. De är ytterst motiverade och de gör det här med hela hjärtat, berömmer Eskelinen.

Dream edges tränare Siiri Eskelinen är nöjd med lagets säsong och ser framemot världsmästerskapen. Foto: Patricia Torvalds.
Att klara både skolan och hobbyn kräver organisering
För att kunna satsa så här hårt på sin gren krävs uppoffringar från ungdomarnas sida.
– Ett fungerande schema är A och O, konstaterar Salmi som går i Katedralskolan.
– Många förlänger gymnasietiden, då får man mer fritid och mindre skolstress, förklarar Paananen som går gymnasiet i Luostarivuoren lukio.
Programmen behandlar stora frågor
I Schweiz tävlar Dream Edges i två program, kortprogrammet och fria programmet.
Kortprogrammet har temat Den fula ankungen medan fria programmet utgörs av den futuristiska uppvisningen ”2119”.
– Med programmet undersöker vi förhållandet mellan människan och maskinen och vart den teknologiska utvecklingen kan ha tagit oss om hundra år, berättar Eskelinen om budskapet i lagets fria program.
Patricia Torvalds
patricia.torvalds@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.