S:t Karinsbor vill inte ha bostäder på naturskön gård — misstänker överenskommelse mellan Samlingspartiet och markägaren


Här vill markägaren bygga nya bostäder. Markku Rehmonen från Pro Ala-Lemu, som motsätter sig planerna, berättar att ett slag under Finska kriget utseplade sig på dessa åkrar. Foto: Emma Strömberg
Ala-Lemu gård vid Kustö sund ligger omgiven av åkrar och skog. Men det vill markägarna få ändring i. Ägarna vill bygga ett bostadsområde för 190 personer kring herrgården. Det har fått rörelsen Pro Ala-Lemu att aktivera sig igen.
Området är omstritt sedan tidigare. För två år sedan röstade S:t Karins fullmäktige ner Ala-Lemus ägares planer på att bygga en golfbana på området. Pro Ala-Lemu grundades år 2015 för att kämpa emot golfplanerna.
Men nu har investeringsbolaget som äger herrgården lämnat in ett nytt förlag i lite mindre skala än det som röstades ner för ett par år sedan.
Men den rådande delgeneralplanen tillåter endast byggnader för turism- och konferenstjänster. Pro Ala-Lemu ifrågasätter att en aktör skulle få särbehandling.
I bakgrunden ligger att Samlingspartiets stiftelse har ägt Ala-Lemu gård. Partiet köpte gården av Åbo stad i slutet av 90-talet till en summa motsvarande cirka 58 400 euro. År 2011 sålde Samlingspartiet gården till en sammanslutning av affärsmän från S:t Karins för 1,7 miljoner euro.
Därefter började en golfanläggning planeras. Dåvarande kommunalpolitiker och samlingspartist i S:t Karins, Kari Kantalainen, fick i uppdrag att driva golfprojektet år 2012.

Ala-Lemu gård fungerar som konferens- och festlokal. Foto: Emma Strömberg
Den stora prissumman har fått Pro Ala-Lemu att misstänka överrenskommelse bakom kulisserna.
– Det är en investeringsgrupp som såklart vill få tillbaka pengarna de investerat i köpet, konstaterar Hannu Rautanen (Gröna) som är första vice ordförande i S:t Karins stadsstyrelse och aktiv i Pro Ala-Lemu.
Det som Pro Ala-Lemu är mest kritiska till är att ett nytt bostadsområde i Ala-Lemu skulle gå emot S:t Karins strategi att bygga ut vid redan existerande bostadsområden.
– Det här skulle bli ett satellitområde som splittrar stadsstrukturen, säger Rautanen.
Markku Rehmonen, aktiv i Pro Ala-Lemu, säger att han förstår att ägarna måste få utveckla affärsverksamheten på sitt område, men Pro Ala-Lemu önskar att det skulle vara fråga om frilufts- och rekreationsservice. I närheten, norr om Ala-Lemu, finns naturskyddsområdet Vaarniemi, vars utkikstorn och grillplats är populära utflyktsmål.
De hänvisar också till att det finns sällsynta djur- och växtarter på området. Området är också historiskt betydelsefullt eftersom ett slag under Finska kriget 1808-1809 utkämpades på åkrarna nedanför herrgården.
Samlingspartist: ”Inga löften har getts”
De nya byggplanerna kom upp i stadsutvecklingsnämnden för första gången i juni. Nämndens ordförande är samlingspartisten Tero Kuusisto. Han är också ordförande för Samlingspartiet i S:t Karins. Han erkänner att planerna för Ala-Lemu gård är ett känsligt ämne. Han förstår Pro Ala-Lemus synpunkter och också ägarnas behov av att utveckla sina ägor.
Men Kuusisto håller inte med om att det skulle bli ett satellitbostadsområde och hänvisar till att hela området utvecklas och att hustomter är till salu i närheten.
Gällande anklagelserna om överrenskommelser mellan Samlingspartiet och markägarna konstaterar han att bland Ala-Lemu gårds ägare finns det säkert ett större stöd för Samlingspartiet än för andra partier.
– Det underlättar säkert processen om man känner personerna personligen och kan diskutera direkt med dem som vet hur man ska göra för att få ett projekt att framskrida, säger Kuusisto.
Men han nekar till att det skulle vara fråga om några löften från partiets sida att stöda markägarnas planer.
– Samlingspartiet kan ju inte heller ensamma driva igenom någonting, säger Kuusisto.
Samlingspartiet var det enda partiet som år 2017 röstade för planerna på en golfanläggning i Ala-Lemu. Samlingspartiet är för tillfället S:t Karins största parti med 17 av 51 platser i fullmäktige.
Men planerna på ett nytt bostadsområde är ännu i sin linda och det är en lång politisk process innan eventuella bostäder kan börja byggas. Kuusisto uppskattar att det antagligen dröjer till år 2021 tills detaljplaneändring hamnar på fullmäktiges bord, om de kommer så långt.
Korrigering 12.9.2019 Hannu Rautanen är första vice ordförande i S:t Karins stadsstyrelse, inte ordförande.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.