S:t Karins västra omfartsväg väckte debatt i Pargas fullmäktige


Innan fullmäktigeledamöterna bänkar sig hälsar man kors och tvärs. Sittande längst fram Tapio Karikko, SDP, som Lotta Laaksonen, VF, hälsat på. Stående med ryggen mot kameran Jeanette Laaksonen, SFP, som hälsar på Matti Agge, C, medan Mona Rönnholm, SFP och Widar Nyberg, SDP syns stående bakom. Foto: Anja Kuusisto
Pargas stad har grundat en arbetsgrupp eller referensgrupp som ska lobba för Kurkelavägen, det vill säga S:t Karins västra omfartsväg.
Det var inte Orells parti utan SDP som gjorde motionen, som Orell säger sig understöda.
Bra beredning fick tack
Stadens representanter har träffat Trafikverkets och Kommunikationsministeriets representanter för att diskutera vägavsnittet och stadsstyrelsen har avgett ett utlåtande om det nationella stomvägnätet tillsammans med Nordkalk, Finncement, Paroc och Saint-Gobain Finland samt Qvidja Kraft.

SFP-arna Daniel Strömborg (ryggen mot kameran), Kurt Ekström och Laura Wickström diskuterar och Merja Fredriksson anländer till mötet. Foto: Anja Kuusisto
I referensgruppen sitter alla partiers representanter och tjänstemän
Pendlingsavstånd kan påverka inflyttning

Markku Orell, Saml och Mikael Holmberg, SFP i en diskussion innan fullmäktigemötet börjar. Foto: Anja Kuusisto
Remiss för genmälet om revisionsberättelsen
Remissförslaget gavs av Tarja Rinne, SFP och godkändes med ett tillägg av Markku Orell, Saml.
Enligt tillägget ska staden försöka få revisionsbyrån Audiators högsta ledning att förklara revisorns roll och framförallt handlar det om Arkea-affären.
När revisionsberättelsen behandlades i stadsstyrelsen hade bland annat stadens turismsektors och ledande tjänstemäns resa till turismmässan i Berlin väckt debatt, och Orell hade föreslagit att stadsstyrelsen i framtiden ska göra ett regelverk för dylika resor.
Då gick förslaget inte igenom men nu sa Regina Koskinen, SFP, att hon talar för alla gruppordförande i fullmäktige och att styrelsen ska diskutera framtida utlandsresor.

Lotta Laaksonen och Nina Söderlund representerar Vänsterförbundet. Foto: Anja Kuusisto
I fullmäktige gavs också flera motioner
Vänsterförbundets Lotta Laaksonen framförde flera motioner under fullmäktigemötet, som hade undertecknats av henne och partikamraten Nina Söderlund.
Motioner kan när de framförs endast antecknas, man röstar inte om dem då.
Laaksonen förde i en motion fram att bäddavdelningens inneluft är ett problem som nu har uppdagats igen, och att både personal och patienter lider trots tidigare renovering.
Det här måste åtgärdas skyndsamt, var Laaksonens hälsning.
SDP vill ge unga Pargasbor gratis preventivmedel
Socialdemokraternas fullmäktigegrupp föreslog i en motion framförd av Maria Lindell-Luukkonen att Pargas ska införa gratis preventivmedel till alla ungdomar under 25 år.
Motiveringen enligt SDP är bland annat att gratis preventivmedel kan medverka till aborterna blir färre och könssjukdomar motarbetas.
I mars 2017 hade Helena Särkijärvi, Gröna, gjort en liknande motion, om gratis p-medel för under 25-åringar och hon har fått ett nekande svar på den.
I svaret hette det att antalet graviditeter för kvinnor under 25 år i Pargas var 26,1/1000 kvinnor vilket är en låg siffra jämfört med närliggande kommuner (S:t Karins 44,5, Åbo 55,9, Reso 40,8 och Raumo som har gratis preventivmedel 36,0). I samma åldersgrupp och samma år gjordes det 8,7 aborter/1000 kvinnor i åldern 15-24 år i Pargas. Det betyder i genomsnitt sex aborter per år. Också antalet aborter är lågt jämfört med närliggande kommuner – hette det i det svar Särkijärvi fick i september 2017.
Under tisdagskvällens möte tackade Särkijärvi för beredningen kring en helt annan motion i hennes namn, nämligen den om en Kärlekens skog till Pargas och hoppades att idén om en stig av plattor kring skulpturen Hjärtats saga går vidare.
Befolkningsutvecklingen i Pargas
- Stadens åldersstruktur och den låga nativiteten är största orsaken till en negativ befolkningsutveckling.
- Invånarantalet har minskat från 15 497 (år 2015) till 15 285 vid slutet av 2017. Invånarantalet sjönk med cirka 100 personer från slutet av 2016 till slutet av 2017.
- Antalet + 65-åringar har ökat markant under de senaste åtta åren (>987 fler är 65 + eller +32 procent) , amtidigt som andelen 25-64 åringar minskat betydligt.
- Antalet 0–24-åringar har också minskat och antalet nyfödda har minskat flera år i rad och varit minst under 2017–2018.
- Andelen 25–64 åringar har minskat från 53 procent under 2009 till 48 procent under 2017.
Utvecklingen påverkar kraftigt negativt på försörjningsgraden (antal arbetsföra / totala befolkningen).- Siffrorna finns i budgetramen för 2019, som ingick i bilagan i ett anmälningsärende i fullmäktige.
LÄS OCKSÅ:
Om fullmäktigeledamoten Folke Pahlmans visioner om Kummelvägen i södra Finland
På 2020-talet får vi en ny Rävsundsbro
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.