S:t Karins svenska vardagsrum fick vind i seglen – här träffas folk i alla åldrar

Det är många glada miner och mycket skratt i församlingssalen i S:t Karins då kaplan Malena Björkgren får ta till det beprövade knepet med att klinga i glaset för att få allas uppmärksamhet för att hälsa alla välkomna och informera om att kvällens tilltugg är serverat.
Efter det är det igen fritt fram att diskutera vidare, här i S:t Karins svenska vardagsrum.
Låg tröskel och högt i tak
Det är Åbo svenska församling som tillsammans med lokala föreningar (Folkhälsan i S:t Karins, Röda Korset och Marthorna) ordnar, men till träffarna är vem som helst välkommen. Man behöver inte vara medlem i någon av föreningarna eller ens kyrkan för den delen – dörrarna är öppna ändå.

Snacket kretsar inte kring bibelverser, utan allt mellan himmel och jord: trädgårdsskötsel, böcker, film och mojitos nämns i alla fall den här gången.
– Det blir ju ofta så att svenskspråkiga på orten träffas enligt ålder, till exempel pensionärerna och småbarnsföräldrarna skilt för sig, men här är det meningen att svenskspråkiga i alla åldrar kan träffas tillsammans, säger Sarah Kåll-Virtanen.
Församlingens informationssekreterare Tove Peltonen berättar att omkring 10–20 personer brukat delta. Den här gången är man ungefär 15 på plats.
Plantor på tapeten
Under de första träffarna har man ordnat småskaligt bok- och pusselbyte, torsdagen då ÅU hälsar på är det byte av plantor och sticklingar som gäller. Uppradat på bordet finns många bekanta plantor, men också mer exotiska inslag som passionsfrukt. En del av plantorna hittar nya hem och också reportern åker hemåt med en citronmelissplanta i väskan.

De som åker hem med nya plantor får också goda råd om skötsel av de som hämtat dem med sig.
Inte så styrt
Då man ännu planerade verksamheten fanns det tankar om att också ordna föreläsningar kring olika teman, men den tanken har man åtminstone tills vidare lagt på is.
– Vi resonerade att ett för styrt program och föreläsningar i värsta fall kan skrämma bort deltagare, vi tror mera på att man kanske har något litet tema för varje gång. Det fungerar bra som samtalsstartare om inte annat, säger Henrika Moliis-Mellberg Ranta som är ordförande för den lokala Folkhälsanföreningen.

– Jag kom hit för att träffa nya människor som dessutom är yngre än jag, skrattar Marianne Blom medan hon ögnar igenom högen av pocketböcker på bordet framför sig.
Plötsligt slängs idén som en svenskpråkig bokbytarhylla i S:t Karins bibliotek fram och någon runt bordet tar på sig att kolla upp möjligheterna till det med biblioteket.
Man vill inte styra vardagsrumsverksamheten för strikt, utan det hela ska ske under avslappnade former och mer spontant.
– Det här ska uttryckligen vara lågtröskelverksamhet och man ska inte ha någon som helst press på sig att prestera socialt. Vill man bara lyssna så är det också helt okej, säger Kåll-Virtanen.
Picknickträff innan sommaren
Innan sommaren återstår ännu en träff, torsdagen den 16 juni, då man planerar att träffas på stranden i Hovirinta och ordna en knytkalaspicknick – förutsatt att vädret tillåter. Då träffas man klockan 18 vid strandens parkeringsplats.
– Vi har också församlingssalen bokad om vädret ställer till det, säger Peltoniemi.
Verksamheten ska fortsätta igen i höst.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.